Sev is geboren! Tijd voor een feestje! (mét fikse korting!)

sev 200pxOp 24 januari is onze zoon Sev geboren! 

Wat is het weer bijzonder! Heerlijk zo'n ieniemienie mannetje. Sev doet het super en ik land zelf ook steeds een beetje meer op aarde. 

Om dit bijzondere feestje met jullie te vieren geef ik deze maand, tot en met de 24e (mijn eigen verjaardag) maar liefst 24% korting op alle e-books!

Hiervoor gebruik je de couponcode SEV24 bij het afrekenen, je korting wordt dan direct verrekend.

Veel plezier met de e-books, je vindt ze hier

Lees meer...

Een gezonde broodtrommel die niet mag???

trommels 200pxAl eerder hoorde ik het voorbij komen en nu weer, kinderen die geen rijk gevulde lunchtrommel mee naar school mogen nemen. Of wat ook gebeurt, gezonde muffins e.d. worden niet geaccepteerd. Met als reden? Dat het niet leuk is voor de andere kinderen…
 
Serieus??? Ik vind het stuitend. Sterker nog, ik zou het echt niet accepteren. Zo lang de trommels gezond gevuld zijn of de tussendoortjes echt gezond en verantwoord, zou het mijns inziens echt niet geweigerd mogen worden. Het lijkt me dat de ouders bepalen wat het kind mee naar school krijgt en niet de juf. 

Lees meer...

Groot nieuws!

echoWat heeft het leven toch prachtige verrassingen in petto!

Misschien heb je het al op mijn eigen facebookpagina gelezen, ik ben nu ruim 13 weken zwanger van ons derde kind!

Zo bijzonder dit. Onze andere twee kinderen zijn al 12 en 14 inmiddels. Dat maakt het natuurlijk extra speciaal om het allemaal nog een keer mee te mogen maken. Ook voor de kinderen is het heel bijzonder om het mee te maken.

Goed nieuws dus ook voor jullie!

Lees meer...

Iets te drinken en wat lekkers; dagelijkse kost

drinkenkoekje 200px"Iets te drinken en wat lekkers"
Hoe vaak is er een momentje voor iets te drinken en wat lekkers? Tel het voor de grap eens op van een week. Of het nu gewoon op school om 10 uur tijdens de pauze is of als ze ’s middags uit school komen, beide keren is er iets te drinken en wat lekkers. 
 
Is er voetbaltraining, judoles of zwemles? Daarna is er voor veel kinderen standaard iets te drinken en wat lekkers mee. Zelfs ook vaak als zo’n training vlak voor of na het avondeten plaats vindt. 

Lees meer...

Avondvierdaagse of snoepvierdaagse?

avondvierdaagse 200pxBij het woord avondvierdaagse komen er beelden van vroeger bij me naar boven. Ik liep namelijk altijd de avondvierdaagse. Ik geloof dat ik hem een keer of vijf, zes gelopen heb. Geweldig vond ik het. 
 
Van tevoren vond een heel ritueel plaats. We aten vroeg, dan gingen we mijn voeten afspoelen met koud water en dan smeerde mijn moeder ze in met talkpoeder. Ik herinner me nog goed het gevoel.

Lees meer...

Waarom minder ongezond eten je niet meteen gezonder maakt...

ongezond eten 200pixOm maar meteen met de deur in huis te vallen: Als je minder ongezonde zaken naar binnen werkt wil dat helemaal niet zeggen dat je daar veel gezonder van wordt.

Je krijgt minder slechte vetten, minder suiker en minder lege vulling binnen. Dat wel. Maar gezondheid bouw je niet op door alleen iets weg te laten.

Voor echte gezondheidswinst moet je juist voldoende aan je voedingspatroon toevoegen. En dat is misschien wel nóg belangrijker dan het weglaten van de ongezondere dingen.

Lees meer...

Broodbuik, Hormoonfactor, Voedselzandloper, Paleo... wat is nou gezond?

puzzel 200pxBroodbuik, Hormoonfactor, Voedselzandloper, Paleo... er zijn nu zoveel gezonde stromingen, zoveel gezonde meningen, zoveel gezonde “experts”. Hoe weet je nou wat je moet volgen? Wie heeft er gelijk? 

Er is nogal wat gezond aanbod. De hype is enorm. Een super goede ontwikkeling, want het is natuurlijk geweldig als mensen zich meer met hun gezondheid gaan bezig houden. Maar door het enorme aanbod van gezonde stromingen weet jij nu misschien niet meer wat je nu wel of beter niet kunt doen. 

Lees meer...

Broodtrommelliefde met winactie!

broodtrommelliefde 200px
 
Anouk Soute, één van de detox coaches die ik heb ontmoet tijdens het geven van een lezing in de detox coach cursus, heeft toch zoiets leuks bedacht! Broodtrommelliefde!
Wat is het?
Broodtrommelliefde is een beetje liefde in een doosje! Het is een doosje met 20 kaartjes die je als ouder (stiekem) in de broodtrommel van je kind (of partner, waarom niet?) kan stoppen.

Lees meer...

Nog één keer spelt proberen: zonder gist

speltbrood 200pxNa drie jaar glutenvrij eten wilde ik een keer proberen hoe ik op spelt zou reageren. Zou spelt beter vallen dan tarwe? Hoe dit eerste experiment uitviel kun je hier lezen. Ik maakt toen een speltbrood met gist. 
Nog één keer proberen...
Na het eerste experiment was ik eigenlijk al genezen, maar iemand zei me dat ik misschien juist wel op de gist reageerde. Gist is inderdaad één van de nadelen van brood. Toen ik daar over na dacht vond ik dat ik het in elk geval even moest uitsluiten. 
Zuurdesemstarter in plaats van gist
Ik heb van mijn Kefir korrels een zuurdesem starter gemaakt en daarvan een speltbrood gebakken. Eerlijk is eerlijk het zag er fantastisch uit en het smaakte idem dito. Niet die vieze gistsmaak er aan, maar echt een heerlijk brood. Zo lekker zelfs dat ik wel 4 of 5 plakjes at...

Lees meer...

Experiment spelt na 3 jaar glutenvrij

spelt 200pixNa drie jaar helemaal glutenvrij begon er iets te kriebelen. Ik zie soms heerlijke recepten voorbij komen met spelt en ik dacht, misschien moet ik het gewoon eens een kans geven? Misschien reageer ik alleen op tarwe?

Lees meer...

Waarom biologisch of glutenvrij niet altijd alleen maar gezond is

bio 200pixWát een enorm toegenomen assortiment aan biologische en gezonde producten in de supermarkt en natuurwinkel. Echt een walhalla voor zij die gezonder willen eten!
Zeker de natuurwinkel waar ik regelmatig kom is ontzettend breed gesorteerd en puilt uit van de producten. Ze hebben er echt álles.

Te gek natuurlijk dat er een steeds beter en uitgebreider assortiment is. Maar… dat iets uit de natuurwinkel komt of biologisch is, wil niet altijd zeggen dat het ook meteen alleen maar gezond is.

Lees meer...

Is brood ongezond?

brood 200pxNiet zo lang geleden vroeg niemand zich af of brood gezond of ongezond was. Je at gewoon je boterham bij het ontbijt, nog een paar boterhammen bij de lunch en soms zelfs ’s avonds nog een keer. 
 
Inmiddels komen er steeds meer berichten, boeken en artikelen voorbij dat brood helemaal niet zo gezond voor ons is. 

Lees meer...

Het belang van rust voor kinderen in een wereld vol prikkels

rust 200px

Echte rust is tegenwoordig best lastig te vinden. We krijgen tegenwoordig oneindig veel meer prikkels binnen dan vroeger.

Niet alleen maar van tv, computer, games of dat soort dingen, maar ook gewoon op straat, op school of op de kinderopvang. Hoe verwerk je al die prikkels?

Lees meer...

Onverzadigbaar? Wat als je kind de hele dag wil eten?

Alle kinderen hebben van die periodes dat ze wel onverzadigbaar lijken. Misschien herken je het ook wel bij jezelf, soms heb je dat, dat je wel kunt blijven eten. 
 
Drie dingen zijn hierbij belangrijk:
1. niet hoeveel je eet, maar vooral wát je eet
2. voldoende drinken
3. beperk het aantal eetmomenten

Lees meer...

Slowjuicer of sapcentrifuge? Wat is het verschil?

Een slowjuicer stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Nu mocht ik de Sap-It slowjuicer testen van slowjuicer-kopen.nl Echt geen straf! 
Sapcentrifuge of slowjuicer, wat is het verschil?
Ik had al heel lang een prima sapcentrifuge als onderdeel van keukenmachine. Ik perste daar regelmatig groenten en fruit mee uit. Supersnel klaar en heel gezond. Toch bleek het nóg gezonder te kunnen. Met een slowjuicer! Wat is het verschil? En waarom is dat nóg gezonder? 
De voordelen van slowjuicen:
De naam zegt het al, een slowjuicer perst langzaam. In tegendeel tot een sapcentrifuge. Een sapcentrifuge draait met hoge snelheid rond, waarbij energie vrijkomt (warmte). Dit gaat ten koste van de waardevolle voedingsstoffen. Een slowjuicer kneust en maalt de groenten en/of het fruit door middel van een grote schroef langzaam fijn. Dit heeft als voordelen: 

Lees meer...

Eet je geen brood? Denk om je jodium!

In Nederland is aan het broodzout dat bakkers gebruiken jodium toegevoegd. Ook aan gewoon keukenzout is jodium toegevoegd. Als je minder tot geen gewoon brood meer eet en je schrapt het gewone keukenzout (dat nauwelijks nog voedingstoffen bevat omdat het geraffineerd is) uit je voeding, dan haal je twee belangrijke bronnen van jodium uit je voeding. 

Lees meer...

Supermarkt aanbiedingen: goedkoop of duurkoop?

In de aanbieding? Goedkoop of duurkoop?
Ik sloeg een krantje van de supermarkt achteloos open en bladerde het door. Wat moet ik eigenlijk met zo’n folder dacht ik meteen. 90% van wat er in staat eet en/of gebruiken wij niet, realiseerde ik me. Het enige wat interessant is zijn de groenten en fruit aanbiedingen, maar mijn groenten haal ik bij de bio hobby boer en mijn fruit zoveel mogelijk aan de weg hier in het dorp. 
Wat koop je eigenlijk?
Ik wil mezelf niet op de borst kloppen hiermee. Ik realiseerde me gewoon weer even wat wij allemaal niet meer kopen en niet meer eten. En vooral wat ons dat heeft opgeleverd. Dat gun ik iedereen! Zoveel dingen zijn zó gewoon geworden. Lang niet iedereen staat meer stil bij wat ze eigenlijk eten. Maar wat koop je eigenlijk? Koop je het omdat het in de aanbieding is? Wat koop je eigenlijk?
Boterhammetje als ontbijt?
Brood: goedkoop en snel? Een alternatieve broodvariant zonder gluten, gist, broodverbetermiddel en broodzout is ook snel en een stuk voedzamer. Zo wordt het eigenlijk vanzelf goedkoper omdat je er veel minder van eet.

Lees meer...

Is melk ongezond?

melk 200pxAls mensen om me heen ontdekken dat wij geen koeienzuivel nemen wekt dat veel vragen op. Waarom dan niet? En kom je dan geen calcium tekort? Melk is toch heel gezond voor kinderen? 
 
Ik wil daar kort en in alle eenvoud het een en ander over uitleggen in dit blog. 
 

Lees meer...

Volledig vieruurtje????

Bladerend door een kookmagazine van de supermarkt stuitte ik op dit plaatje. "De magische formule voor een volledig vieruurtje". En in de tekst bij deze foto staat te lezen: "Dit is een voorbeeld van een evenwichtig vieruurtje voor onze kleine helden".

Ik wil jullie toch niet onthouden wat dit vieruurtje dan precies omvat. 

Lees meer...

Nom nom nom tag - vragen over voeding

In de food/healthbloggers groep waar ik in zit op facebook vroeg Lisette Zwiggelaar van Kiwi&Zo wie er wilde meedoen aan de Nom nom nom tag. De watte!? Ja, ik had er nog nooit van gehoord. Het lijkt wel een beetje op een kettingbrief, elke blogger die getagd wordt, beantwoord dezelfde vragen over voeding en tagt weer een paar andere bloggers om hetzelfde te doen. Best grappig, dus hieronder mijn antwoorden op de vragen! 

Wat vind jij lekker wat verder iedereen vies vindt (en andersom)?
Voor wat betreft hier thuis zijn dat hele eidooiers. Man en kinderen vinden dat maar niets. Zij willen hun eitje hardgekookt en hun dooier van een gebakken eitje stuk.

Lees meer...

Shandy, Shisha pen en supermarkt, de gezonde puber?

Puber
Mijn oudste wordt over twee weken 13. Dat betekent Puber met een hoofdletter P. Heerlijk om te zien hoe ze dan supersnel groot worden en zich ontwikkelen. Apetrots ben ik op hem! 
Dikke pret in de keuken
Vanmorgen postte ik op facebook deze ei-foto. Hij bakt namelijk met grote regelmaat ‘s ochtends vroeg eieren voor zichzelf of hij maakt er banaanpannenkoeken van. Allerlei ontbijtjes probeert hij uit. Dikke pret ’s ochtends vroeg in de keuken. Hij staat om 6.15 uur op omdat hij 11 km moet fietsen naar school, maar haast heeft ie niet, hij neemt uitgebreid de tijd voor een goed en gezond ontbijt. Echt iets om trots op te zijn en dat zijn we ook. Je probeert ze mee te geven om zo bewust mogelijk met voeding om te gaan en als ze dat dan doen, dan is dat natuurlijk helemaal geweldig. 

Lees meer...

Kleine stapjes naar gezonder eten maken al een groot verschil!

Gezond is hip en happening, dat is wel duidelijk. Ineens lijkt iedereen wel helemaal omgeslagen en op de gezonde toer te gaan. Super natuurlijk, ik kan het alleen maar heel hard toejuichen. 
Toch kan ik me goed voorstellen dat je wel gezonder wilt, maar er niet alles voor over hebt. Zeker in een gezin is het een hele kunst om alle neuzen dezelfde gezonde kant op te krijgen! 
Wat een gedoe?
Heb jij ook wel eens het idee dat je de enige bent bij wie het niet helemaal wil lukken?

Lees meer...

De 6 gezonde voordelen van een stoompan!

stoompan 200pixWaar je al niet gelukkig van kunt worden. Ik word namelijk heel blij van mijn stoompan. Vorig jaar op een rommelmarkt tweedehands op de kop getikt en sindsdien stoom ik álles! 

Tegenwoordig heb je luxe inbouw steamers. Perfect natuurlijk. Maar de stoompan doet feitelijk hetzelfde en kost nog niet een fractie van deze dure inbouwapparatuur. Natuurlijk lijkt het me ook geweldig om zo’n gave steamer in mijn keuken te hebben, maar dat zit er even niet in. 
De stoompan echter is door iedereen aan te schaffen, ze zijn niet zo duur. Je kunt een hele stoompan kopen, of alleen een stoominzet, die je op je gewone kookpan plaatst. Eenvoudig en goedkoop te krijgen bij de Hema of Ikea. Of kijk eens bij de kringloop!
Wil je er helemaal niets voor hoeven aanschaffen, dan kun je ook stomen met een kookpan, daarop een ijzeren vergiet (die met de gaatjes wel in je pan valt) en daarop een deksel. 

Lees meer...

Kies je water voor je kinderen? Kies dan wel verstandig!

Als je als ouder weet dat er in een pakje sap al gauw zo’n 5 suikerklontjes zitten, dan wil je misschien liever een andere keuze maken. Als je keuze op water valt, dan zou het zomaar kunnen dat je bij deze vrolijke kinderwatertjes uit komt. Water denk je dan…dus dat zal wel goed zijn. 
Niets is minder waar. Wat blijkt als je het etiket bestudeerd? Het gaat hier niet om puur mineraalwater…

De ingrediënten luiden als volgt:

Natuurlijk mineraalwater (93,2%), suikers: fructose-invertsuikerstroop, voedingszuur: citroenzuur- calciumlactaat, natuurlijk aroma,

Lees meer...

Hoe krijg je je puber aan de gezonde voeding? (of je man...)

daanensterre 200pixVerreweg de meest gestelde vraag aan mij is, hoe ik het voorelkaar krijg dat mijn kinderen en man net zo eten als ik.
Hoe heb ik dat toch voor elkaar gekregen? 
Het antwoord is eigenlijk dat er nooit een moment is geweest dat ik heb gezegd: En nu gaan we anders eten! Voor mezelf wel hoor, ik heb van de ene op de andere dag alles omgegooid en wilde vanaf dat moment nooit meer iets anders. Maar dat kan je moeilijk verwachten van je kinderen en je echtgenoot en al helemaal niet van de meeste pubers. 

Lees meer...

Welke tussendoortjes kies jij voor je kind?

Tussendoortjes uit de supermarkt 
Tussendoortjes… Daar zijn er nogal wat van in de supermarkt. Als je zoals wij glutenvrij en zoveel mogelijk suikervrij eet, dan valt 90% van de supermarkt tussendoortjes af. Wil je dan ook nog het liefst koemelkvrij en zoveel mogelijk  suikervrij, dan blijft er niets meer over.  Moeten we elke dag fruit en groenten mee naar school of naar ons werk?  Daar word ik, maar zeker mijn kids niet echt blij van hoor!
Meters tussendoortjes 
Als je kijkt in het schap met schoolkoekjes, dan zie je dat dit in elke supermarkt een paar meter in beslag neemt tegenwoordig. Een paar meter gevuld met wat eigenlijk? Trek er eens een willekeurig pak uit en lees het etiket. Wat zit er precies allemaal in? Want naast dat het gluten en suiker bevat, zit er nog veel meer in. Wil je dat echt eten? En wil je dat je kind ook elke dag mee naar school geven? 

Lees meer...

Afvallen? Neem een leefstijl als een maatpak!

maatpak 200pxVelen dromen nog steeds van een paar kilo minder. De afslankreclames op tv en radio, of de afslankgoeroes die op tv hun boek met dagmenus’s promoten. Of berichten van mensen zelf op bijvoorbeeld facebook. Nu, nee NU, NU gaan ze dan echt eindelijk afvallen. 
Goede voornemens?
Niet alleen op 1 januari, maar eigenlijk het hele jaar rond heb je goede voornemens. Dan, ja dan, dan ga ik écht beginnen. Hoe frustrerend is het dat het elke keer bij voornemens blijft, of je houdt het met veel moeite een tijdje vol, valt lekker wat af en dan komt de klad erin en kom je dubbel zoveel aan. Vermoeiend en zeker niet erg motiverend.  
Waarom toch die goede voornemens? Het enige goede voornemen dat ik zelf heb, dat heb ik al meer dan drie jaar nu elke dag en dat is geen volhouden, dat is een leefstijlverandering. (Hoe dat ging kun je hier lezen)
Die leefstijlverandering heeft ervoor gezorgd dat ik geen zin meer had in ongezond eten, geen zin meer had in mijn medicatie en zelfs geen zin meer had om te roken. Ik was er klaar mee. En dat was dus niet op 1 januari, maar ergens in september. 
Afvallen
Als jij heel graag wat overtollig vet kwijt wilt en je vooral heel veel beter in je vel wilt zitten, dan is het verstandig om eens kritisch naar je leeftstijl te kijken. Waar kun jij wat veranderen? Start met iets wat voor jou goed en gemakkelijk voelt. Doe dat een paar weken, tot het bij jou hoort. Dan is het tijd voor de volgende stap. Zo verander je je geleidelijk je leefstijl. Stapje voor stapje, want dan wordt het van jou. Jij maakt de keuzes, jij kiest wat je aanpakt en hoe. 
Jij kiest wat je eet ook. Niet dat wat een dieetgoeroe jou dag voor dag voorschrijft. Want dat is niet van jou, het is niet jouw keuze en zal het ook nooit worden. Als jij weet waar je het beste uit kunt kiezen en je maakt daaruit jouw eigen dagmenu, dan is het van jou. Als je weet wat bepaalde voedingsmiddelen voor je doen, of juist niet voor je doen, dan kun jij zelf kiezen. Dan past het bij je en voelt het niet als volhouden, maar als een verandering voor altijd. En die veranderingen, die je zelf hebt gecreëerd, die zijn nuttig en die geven resultaat. 
Coaching
Het allerleukste aan mijn werk als voedingscoach is het begeleiden van mensen op weg naar een nieuwe leefstijl. Voor niemand die ik heb begeleid is die weg hetzelfde geweest. Er is dus niet één manier uit een boekje, er is alleen jouw manier. Door te kijken wat bij jou past, waar jij behoefte aan hebt en welke veranderingen er bij jou stap voor stap door te voeren zijn, krijg je een leefstijl als een maatpak. Je gaat je beter voelen, verliest je teveel aan kilo’s en wordt fitter dan ooit. 
Leefstijl op maat
Wil jij een leefstijl op maat? Ik help je er graag bij. No nonsense en praktisch. Geen kant en klaar consult, maar maatwerk. Bij mij, bij jou, online of telefonisch is, alles is mogelijk. Weg met die slecht passende leefstijl, neem er ook één op maat! 
Voor meer informatie kijk je hier
 
 

Buitenbeentje of inspiratiebron?

daanensterre 200pixEen discussie op facebook bracht me tot wat overpeinzingen. Ben je een buitenbeentje als je als kind anders eet? Dat kan, maar dat hoeft helemaal niet. 

Ik liep laatst in de supermarkt op de groentenafdeling en zag een moeder met een klein meisje. Er lagen kerstomaatjes om te proeven. De moeder stopte, twijfelde, pakte er toch eentje en gaf hem, nog steeds twijfelend (en er bij kijkend alsof ze poep gaf), aan haar dochtertje. Wat denk je, at ze het kerstomaatje op of niet? 

Lees meer...

Verantwoord eten met de feestdagen, hoe doe je dat?

De pepernoten vliegen je op dit moment om de oren, hoewel die natuurlijk al sinds eind augustus in de winkel liggen. Chocoladeletters in de schoen, snoep en pepernoten op school, kerstkransjes, chocokerstmannen, gourmetten, oliebollen en nog veel meer. We eten ons een slag in de rondte deze maanden. 

Of niet? Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Hoewel het lastig is om dit met kinderen geheel zelf in de hand te houden. Want krijgen ze het thuis niet, dan krijgen ze het ergens anders wel. Dat is normaal natuurlijk al zo, maar in deze maanden zeker. Het aanbod aan snoeperijen is niet van de lucht. Hoe moet je daar mee omgaan? 

Lees meer...

Moe, moeier, moeder?

moemoeiermoeder 200pxVoel je je afgemat, uitgeteld en opgebrand?
 
Ben je al een tijdje niet meer fit?
Heb je al van alles geprobeerd om weer een beetje meer energie te krijgen, maar lijkt niets te helpen?
Iedereen is wel eens niet zo fit. Soms duurt het een tijdje, maar wat als het niet over lijkt te gaan?

Lees meer...

Gezonde voeding met kinderen, kan dat ook snel en simpel?

kinderengezond 200pxAls je mij vraagt of gezonde voeding voor kinderen ook snel en simpel kan, dan is mijn antwoord: JA!

JA, JA, JA, want anders deden wij het namelijk niet. Ik houd namelijk niet zo van ingewikkeld. Ik vind koken leuk, maar sta niet graag uren in de keuken. Wij willen als gezin gezond eten, maar niet ten koste van onze tijd, ons plezier, het normaal meedoen of ons budget.

Lees meer...

St. Maarten, een doorn in het oog van de suikervrije mama? Welnee!

Suikervrij en St. Maarten gaat dat samen? 
Mijn kinderen hebben nu al 2 jaar Sint-Maarten gelopen sinds wij zo min mogelijk suiker eten. Inmiddels zijn ze 11 en 13 en heb ik met de oudste afgesproken dat het nu wel genoeg is. Hij is langer dan ik, zit in 2 Mavo en heeft nu denk ik precies 10 keer Sintmaarten gelopen. Hij was het er niet helemaal mee eens, maar het lijkt mij wel handig als hij eens bij de deur gaat staan dit jaar.

Lees meer...

Gezonder gaan eten? Hier 10 eenvoudige tips om te starten!

Onlangs zag ik een documentaire over de zin en onzin van superfoods en hoewel ik vond dat ik aardig met beide benen op de grond stond, werd ik toch weer even wakker geschud. Want zo nu en dan draaf ik ook wel eens door in mijn drang naar gezond zijn en blijven. 

Zoveel "gezonde adviezen"
Van alle kanten worden we bedolven onder de gezondheidsadviezen of, nog erger, onder beangstigende verhalen over wat je echt niet zou moeten doen of eten. Het ene verhaal is nog enger dan het andere. Tien tegen één dat je die verhalen al lang niet meer leest. 

Lees meer...

Tussen de middag thuis eten versus eten op school: even omschakelen!

Voortgezet onderwijs
Toen na deze zomer onze oudste voor het eerst naar het voortgezet onderwijs ging, heb ik me echt wel even afgevraagd hoe we dat moesten gaan doen met de lunch. Gezellig tussen de middag thuis aan tafel biedt toch een scala aan mogelijkheden en was dus altijd vrij simpel in te vullen volgens onze leefwijze. Lunch meenemen vergt dus nieuwe creativiteit en op zoek gaan naar de mogelijkheden.

Lees meer...

Rust Reinheid en Regelmaat; deel 2 Reinheid

Wie kent ze nog?

De drie R-en? Rust, reinheid en regelmaat. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar pas je ze ook toe? Deze blog is deel 2 in een serie van 3 blogs over Rust, Reinheid en Regelmaat. 

Reinheid vinden we belangrijk, we willen lekker schoon zijn en onze kindjes ook graag lekker fris houden. We douchen en badderen wat af, wassen de hele dag onze handen, wassen onze kleren en dan willen ook nog graag lekker ruiken en onze huid verzorgen dus smeren we er ook nog eens vanalles op. 
Is dat reinheid? Je zou denken van wel, alles lekker fris. Toch is het tegendeel waar, want terwijl je lekker ruikt aan de buitenkant, dringen er allerlei stofjes je lijf in jou van binnen juist vervuilen. 
Hoe zit dat? 
In de meeste gangbare verzorgingsproducten zitten allerlei stoffen die via je huid worden opgenomen. Je huid is je grootste orgaan, dus zo komen via de huid die stoffen in het lichaam terecht.

Lees meer...

Gastblog: Mariella Alberts

Hoe wij tot een ander voedingspatroon kwamen en ik tot mijn beroep.
 
In 2006 werd onze eerste zoon, Levi geboren. De eerste 9 maanden waren zwaar want wij
hadden een huilbaby. Wij waren al blij als we 's nachts een aantal uren aaneengesloten
konden slapen. Overdag sliep Levi nooit. Volgens de artsen was er niks mis met hem en moest
het vanzelf overgaan. Ik nam hier geen genoegen mee en ging mijn zoektocht alleen verder.
Levi bleek het kiss-syndroom te hebben en zijn scheve wervel werd gecorrigeerd. We hadden
meteen een ander kind en eindelijk kon ik gaan genieten van het moeder zijn.

Lees meer...

Gastblog: Barbara Langendoen

Leuk! Een gastblog van collega Hormoonfactor Trainer Barbara Langendoen! 
 
Het fijne aan “Kinderen kunnen prima anders eten” (naast uiteraard de leuke recepten en tips) vind ik  dat  hiermee bevestigd wordt dat we niet de enige zijn met een andere manier van eten. Eerlijk is eerlijk: lang niet iedereen begrijpt het als je zegt dat je het liefst zuivelvrij, glutenvrij, zonder slechte e-nummers, toegevoegde suiker en dan ook nog het liefst biologisch eet. Mensen vinden het al raar bij zuivel- en glutenvrij. Vaak hoef je over de rest nog niet te beginnen. 

Lees meer...

Drinken drinken drinken

drinken 200pxWe denken vaak pas aan veel drinken als het warm weer is, maar drinken is elke dag belangrijk! 
Waarom is drinken zo belangrijk?
Elk lichaam heeft voldoende vocht als basis nodig om voldoende bloedcirculatie te hebben en de nieren goed te laten functioneren. Water is ook essentieel om het lichaam op de juiste temperatuur te houden en het helpt afvalstoffen afvoeren.
Onze huid lijdt ook onder tekort aan water en zonder water heb je minder energie.
Wist je dat mensen die te weinig drinken ook vaker ziek zijn? 
Daarnaast bestaat ons lichaam gewoon voor het grootste deel uit water. Redenen genoeg dus om te zorgen dat jij en je kind voldoende drinken. 

Lees meer...

Elke stap is er één

Geen suiker, geen gluten, geen koemelk, geen E-nummers, biologisch… Wil je wel gezonder, maar weet je niet waar je moet beginnen?
 
Logisch. Dat zijn 5 grote stappen die stuk voor stuk grote veranderingen in je levenswijze betekenen. Het vraagt wel veel van je om dat in één keer allemaal te veranderen. Het kan hoor, maar de meeste mensen zijn nou eenmaal beter gebaad bij kleine stapjes. 
  
Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om in één keer grote veranderingen door te voeren? 
We zijn gewoontedieren, we vinden het prettig als we weten wat we kunnen verwachten. Beetje verrassing is wel leuk voor de afwisseling natuurlijk, maar niet teveel ineens. Alles wat je meemaakt en doet wordt in je hoofd opgeslagen. Wijkt er iets af van wat voor ons gewoonte is, dan wordt er een orgaantje, dat ook in je hoofd zit, wakker gemaakt. Dit orgaantje heet de Amygdala.
 
Amygdala? 

Lees meer...

Kokosprodukten: wat is wat?

Kokosolie, kokosvet, kokoscrème, kokosmelk en kokoswater: wat is wat?
 
Kokosolie of kokosvet?
Verschil tussen kokosolie en kokosvet is er niet. Kokosvet wordt kokosolie als temperatuur hoger is dan 24-26 graden. In de landen waar de kokosolie vandaan komt is het dus altijd vloeibaar, maar hier in Nederland niet. 
 
Extra vierge (dus naar kokos geurende) of ontgeurde kokosolie? 
De extra vierge kokosolie wordt gemaakt door het koud persen van droge kokosrasp, meer niet. Voor ontgeurde kokosolie wordt echter gebruik gemaakt van kokosnoten die gedroogd worden en een heel productieproces in een raffinaderij ondergaan. Het persen, raffineren, bleken en ontgeuren tijdens dit proces zorgen ervoor dat er belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Zo heeft de ontgeurde kokosolie dus nauwelijks nog toegevoegde waarde voor de gezondheid.

Lees meer...

Bouw jij op of breek jij af?

Gezond leven, het lijkt belangrijker dan ooit. Je ziet, hoort en leest het overal. Als moeder moet je natuurlijk alles verantwoord en gezond doen voor jezelf én je  gezin. 
 
Gluten, koemelk, suiker en al die E-nummers, die moet je vermijden en biologisch eten natuurlijk. De juiste dingen ook, wat je wel en wat kun je nou juist weer beter niet eten? En dan moet je daarbij als mama ook nog op de juiste manier bewegen of trainen en hoe doe je dat? Geen cardio, of nouja, niet te lang dan en wat is dan lang? En krachttrainen ook, want sterk is het nieuwe sexy toch?

Lees meer...

Gezond eten: is dat nou duur?

is biologisch duurHeel vaak hoor of lees ik de vraag of het niet duur is, alles biologisch, glutenvrij, koemelkvrij, enummervrij en suikervrij. En dat dan ook nog eens niet alleen voor mezelf, maar voor het hele gezin. De vraag is niet of het duur is, de vraag is eigenlijk: Wat heb je voor je gezondheid over?

Keuze maken

Als je deze vraag aan mensen stelt, dan is het antwoord eigenlijk altijd iets van: “Alles natuurlijk!” Toch eet niet iedereen op een gezonde manier, dus wat heb jíj voor je gezondheid over?
Als je eenmaal gevoeld en ervaren hebt wat het met je lichaam doet om echt gezonde voeding te eten, geloof me maar, dan wil je nooit meer terug.

Lees meer...

Gastblog: Kinderen kunnen prima gezond tandenpoetsen!

Anders tanden poetsenJa, je leest het goed, deze blog gaat niet over anders eten, maar over anders poetsen.

Mijn naam is Karin-Maria Keser en ik ben (holistisch/natuurlijk) mondhygiënist. Ik werk al bijna 10 jaar in mijn zelfstandige praktijk, waarbij ik een holistische visie combineer met reguliere, maar nagenoeg non-toxische behandelingen.
Ik zie de mond als 1 van de belangrijkste spiegels van iemands gezondheid en de ideale ingang om ziekten te voorkomen en genezen.

Mijn motto is al jaren: “echt gezond begint bij je mond!

Gezonde voeding is uiteraard heel belangrijk, maar die moet wel eerst gegeten worden met een gezond gebit.

Gebit

Je gebit is een waardevol bezit.
We zien graag een mooie lach met stralend witte tanden. Lachen is natuurlijk super gezond, maar we hebben onze tanden vooral nodig om ons eten af te bijten en te kauwen.

Lees meer...

Leuk! Gastblog van BeterBio:"Bijzondere groentes nodigen uit tot eten!

Beter BioBijzondere groentes nodigen uit tot eten.

Dat het goed is voor kinderen op jonge leeftijd verschillende groente te eten, is bekend. Niet alleen omdat het gezonder is, ook omdat kinderen zo alvast leren wennen aan verschillende smaken en structuren. Tegenwoordig zijn er erg veel bijzondere, mooi gekleurde en lekker smakende groentes te koop die je je kinderen kunt aanbieden. Maar ook voor wat oudere kinderen is het leuk om te zien dat een wortel niet oranje hoeft te zijn en een bietje niet rood.

Lees meer...

Para-watte?

para watte?Even een keer niet over voeding, maar over je badkamer. Of eigenlijk alles dat je daar hebt staan. En wat jij en je kinderen daarvan gebruiken. Je kids zullen vast wat minder gebruiken dan jij, maar toch nog steeds wel het een en ander. Shampoo, cremespoeling, douchegel, badschuim, misschien een bodylotion? Of als ze wat groter zijn misschien al deodorant, gel, haarlak, make up misschien?

Wist je dat er in al deze producten parabenen zitten? Je herkent ze op het etiket aan het feit dat het eindigt met “-paraben” (bijvoorbeeld: Butylparaben, methylparaben, propylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben)

Lees meer...

28 suikerklontjes???

suikerklontjesDit zijn 28 klontjes suiker. Dát is wat een kind binnenkrijgt als het op de sportclub een AA-tje drinkt en daarbij een zakje gekleurde snoepballetjes eet.
Dat zijn een heleboel suikerklontjes. Tenminste, ik schrik er van.
Want iedereen weet hoeveel kinderen er op een reguliere zaterdag dit of iets soorgelijks naar binnen werken, als tussendoortje welteverstaan.

Lees meer...

Hop jij ook vaak van het ene tussendoortje naar het andere?

tussendoortjes 200pxHoeveel tussendoortjes eten jij en/of je kind op een dag? Tel ze eens op. Onder tussendoortjes valt alles wat niet bij ontbijt, lunch of diner hoort.
Kinderen zijn de hele dag actief en bij vlagen kunnen ze enorme trek hebben. Als je de dag start met een goed ontbijt dan stijgt de bloedsuikerspiegel op een normale manier en daalt deze langzaam. Prima dus. Tegen de tijd dat de lunch eraan komt is de bloedsuikerspiegel laag

Lees meer...

Eieren, gezond of juist niet?

eieren 200pxVriendjes en vriendinnetjes eten graag bij ons tussen de middag, vooral ook omdat wij heel vaak eitjes eten!

(Alles wat ‘anders’ is vinden kids zowieso heel interessant en willen ze meestal graag proberen, maak gebruik van die goede eigenschap van kinderen!)

Eieren zijn een gezonde, natuurlijke én goedkope voedingsbron vol met goede voedingsstoffen voor je gezondheid. Toch hoor je nog steeds verhalen over dat je niet teveel eieren moet eten, alleen het eiwit zou moeten eten of dat ze slecht voor je cholesterol zouden zijn.

Lees meer...

Hoe blijf je je gezonde leefstijl volgen op vakantie?

Hoe blijf je je leefstijl volgen op vakantieVakantie is voor iedereen anders en kan op oneindig veel manieren worden ingevuld natuurlijk. Een aantal tips en tops voor iedereen die zich afvraagt hoe je je gezonde leefstijl voorzet op vakantie.

De eerste tip, misschien nog wel de belangrijkste, je gaat op vakantie! Dat betekent dat je alles even ‘los’ mag laten. Dus houdt het voor jezelf leuk en stel geen onmogelijke eisen aan je voeding.

Lees meer...

Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...