Shandy, Shisha pen en supermarkt, de gezonde puber?

Puber
Mijn oudste wordt over twee weken 13. Dat betekent Puber met een hoofdletter P. Heerlijk om te zien hoe ze dan supersnel groot worden en zich ontwikkelen. Apetrots ben ik op hem! 
Dikke pret in de keuken
Vanmorgen postte ik op facebook deze ei-foto. Hij bakt namelijk met grote regelmaat ‘s ochtends vroeg eieren voor zichzelf of hij maakt er banaanpannenkoeken van. Allerlei ontbijtjes probeert hij uit. Dikke pret ’s ochtends vroeg in de keuken. Hij staat om 6.15 uur op omdat hij 11 km moet fietsen naar school, maar haast heeft ie niet, hij neemt uitgebreid de tijd voor een goed en gezond ontbijt. Echt iets om trots op te zijn en dat zijn we ook. Je probeert ze mee te geven om zo bewust mogelijk met voeding om te gaan en als ze dat dan doen, dan is dat natuurlijk helemaal geweldig. 
Keerzijde
Ik kreeg ontzettend veel leuke reacties op de ei foto op facebook, maar ik wil ook de andere kant even belichten. Want onze zoon is wel gewoon een puberzoon net als alle anderen…
 
Ik heb wel eens eerder gezegd dat ik niet de illusie heb dat hij over een paar jaar nee zegt tegen een biertje. Of nog erger, tegen een sigaret. Ik bedenk me de laatste tijd steeds vaker en vaker dat ik zelf op mijn 14e voor het eerst dronken was en mijn eerste sigaretten rookte. Wie ik??? Nee toch!!! Uh.. ja dus. Dat is voor hem nog maar een jaartje weg. Help! Ik moet er serieus niet aan denken! Loslaten is ook al niet mijn sterkste kant… 
Shandy
Gisteren kwam hij thuis met de mededeling dat hij met een vriendje Shandy gedronken had. Ja, want dat kon je gewoon zó kopen in de supermarkt mam! Uh…. schakel schakel… ff denken…wat zeg ik nu als verstandige ouder?
Shisha pen
Een paar weken geleden was ik al gezwicht voor een shisha pen. Mocht je nog in de kleine kinderen zitten, een shisha pen is een soort sigaret op batterijen zonder nicotine, maar met de meest vreemde smaken als bijvoorbeeld aardbei. Ik moet er persoonlijk niet aan denken, maar de jeugd van nu vind dat dus vet cool, of hip of weet-ik-hoe-ze-het-noemen. 
 
Over de shishapen heb ik een uitgebreid gesprek gevoerd met zoonlief. Ik snap namelijk wel dat dat interessant is. En als ik heel hard ga roepen dat het niet mag, dan wordt het alleen maar nog veel interessanter. En dus spraken we af: hij mocht 1 x een shishapen kopen. Zo’n ding heeft iets van 50 trekjes en dan is ie op. Dus één pen en dan klaar. Natuurlijk heb ik meteen het hele world wide web afgesurft over wat er in zo’n pen zit en welke stoffen je binnenkrijgt. Daar word je niet blij van. Het is geen nicotine en teer, maar toch. Ik hoop serieus dat hij door onze gesprekken en duidelijke afspraken op een normale manier mee om zal gaan. 
Alcohol
De shandy, daar was ik minder blij mee. Ook al zit er bijna niets aan alcohol in, het is toch alchohol en de stap naar alcohol hoeft van mij niet zo gemakkelijk gemaakt te worden. De stap naar een of ander mixdrankje wordt zo al snel een stuk kleiner. Maar het alcohol promillage ligt onder de 1 en dus mag het in de supermarkt gewoon aan kinderen verkocht worden (??). Dus weer een goed gesprek en duidelijke afspraken. Er wordt niet zomaar Shandy gekocht. Mocht hij het echt heel graag een keer willen drinken, dan haal ik het wel voor hem en kan hij het rustig hier thuis proberen, van mijn part met een vriendje en een zak chips. Alcohol is voorlopig een no go. (nu maar hopen dat dat nog even zo blijft… zucht) 
 
Voorlopig richt ik me dan maar weer even op alles wat ie al wel zo goed doet! Nog steeds nooit gluten, heel weinig suiker en geen koemelk. Gewoon zijn eigen lunch mee, een verantwoord tussendoortje en een fles water. Geen noodzaak om de supermarkt in te duiken en ook geen geld mee daarvoor. Eén keer per week 2 euro mee voor iets uit de (lonkende) automaat op school. Hier een beetje laten, daar een beetje mogen en fingers crossed ;-) 
 
Wat voor afspraken heb jij met je puber gemaakt? 
 
 
 
 
Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...