Eet je geen brood? Denk om je jodium!

In Nederland is aan het broodzout dat bakkers gebruiken jodium toegevoegd. Ook aan gewoon keukenzout is jodium toegevoegd. Als je minder tot geen gewoon brood meer eet en je schrapt het gewone keukenzout (dat nauwelijks nog voedingstoffen bevat omdat het geraffineerd is) uit je voeding, dan haal je twee belangrijke bronnen van jodium uit je voeding. 

Jodium is een essentieel sporenelement, essentieel betekent dat ons lichaam het zelf niet kan aanmaken. Je zult het dus moeten binnenkrijgen uit je voeding.

Waarom is jodium belangrijk?

- Het is nodig om je schildklierhormonen te maken
- Het is belangrijk voor een gezonde hormoonhuishouding
- Jodium kan beschermen tegen zware metalen en radioactieve straling
- leven zonder jodium is onmogelijk, het zit in alle lichaamscellen

Wat gebeurt er bij een tekort aan jodium?

Bij een tekort kan er “krop” ontstaan, oftewel struma. De schildklier zwelt dan op. Bij kinderen kan dit een achterstand in lichamelijke en geestelijke ontwikkeling tot gevolg hebben. Bij volwassenen vertragen de reacties, houden je weefsels vocht vast en vermindert het denkvermogen. De werking van de schildklier vertraagt (hypothyreoïdie) met alle gevolgen vandien. 

Hoeveel jodium heb je nodig?

De volgende hoeveelheden worden geadviseerd per leeftijdscategorie:
kinderen van 1-2 jaar, 70 mcg/dag
kinderen van 3-8 jaar, 90 mcg/dag
kinderen van 9-13 jaar, 150 mcg/dag
volwassenen, 150 mcg/dag
zwangere vrouwen, 175 mcg/dag
vrouwen die borstvoeding geven, 200 mcg/dag

Toch ligt de orthomoleculair aanbevolen dosis vaak hoger, tussen de 150 en 750 mcg/dag.

En wat gebeurt er bij een teveel aan jodium?

Bij een teveel aan jodium kan de schildklier overactief worden. Dit kan zich uiten in slapeloosheid, nervositeit, verhoogde eetlust en gewichtsverlies.

De maximaal veilige dosis voor jodium is overigens vastgesteld op 600 mcg/dag. Je krijgt niet zo snel teveel binnen, zeker niet uit voeding.

In welke voeding zit jodium en hoeveel?

De meest jodiumrijke voedingsmiddelen op een rij:
gejodeerd keukenzout 3800 mcg/100 gr
zeealgen/zeewier gemiddeld 500 mcg/100 gr
cranberries 400 mcg/100 gr (let op, cranberries zijn vaak gezoet!)
schelvis 243 mcg/100 gr
koolvis 200 mcg/100 gr
kabeljauw 170 mcg/100 gr
mossel/garnaal 130 mcg/100 gr
tonijn/makreel 50 mcg/100 gr
1 ei, ongeveer 20 mcg

Suppleren? 

Bij het regelmatig maken van een gezonde keuze uit deze voedingsmiddelen, zul je niet snel tekort aan jodium oplopen. Echter, is er al een tekort dan is het met alleen voeding lastig op te krikken. Dan kan het raadzaam zijn om een supplement te nemen. Doe dit altijd in overleg met iemand die er verstand van heeft. Jodium kan namelijk ook nog een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen.

TIP!

Een heerlijke smaakmaker zijn zeewiervlokken, een soort zeewierpeterselie. Deze kun je gebruiken als hartige smaakmaker in allerlei soepen, sauzen en over het eten. Een eenvoudige manier om zeewier te eten! Je besteld ze bijvoorbeeld hier bij PuurMieke.


Dit artikel vind je misschien ook interessant: "Is brood ongezond?"

 

 

Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...