Experiment spelt na 3 jaar glutenvrij

spelt 200pixNa drie jaar helemaal glutenvrij begon er iets te kriebelen. Ik zie soms heerlijke recepten voorbij komen met spelt en ik dacht, misschien moet ik het gewoon eens een kans geven? Misschien reageer ik alleen op tarwe?  
Zin in eenvoud
Soms heb ik zo’n periode dat ik wil dat alles iets simpeler en praktischer wordt. Dan wordt ik opstandig en ga ik overal aan twijfelen. Vooral als ik het erg druk heb, heb ik grote behoefte aan simpelheid. Als ik nou elke week een paar broodjes bak, zo dacht ik, dan scheelt dat een hoop tijd en gedoe. Bovendien dacht ik, als ik nou wekelijks speltbrood bak, dan scheelt dat ook vast in de kosten. Ons boodschappenbudget vliegt er in hoog temp doorheen elke week namelijk. 
Echte, goede spelt
Natuurlijk wilde ik geen supermarkt spelt, maar echte, goede spelt. In speltbrood van de supermarkt zit overigens ook heel vaak nog een deel tarwe. Nu zit er niet ver hier vandaan een echte speltwinkel. Met twee Duitse dames die alles van spelt weten en echt álles op het gebied van spelt verkopen. Daar moest ik heen natuurlijk. Ik nam ter plekke direct het besluit om het zelf te gaan bakken, want een spelt-zuurdesem broodje (waar wij waarschijnlijk hooguit 1 dag mee kunnen doen) kostte daar € 4,90! 
Of ik goedkoper uit zou zijn met mijn keuze om spelt toe te voegen was dus nog maar de vraag. 
De test
Ik kocht een zak wit speltmeel (hoe witter hoe minder gluten) en had bedacht dat ik daar dan zelf wel pitjes, zaadjes en misschien een deel glutenvrij meel aan toe kon voegen. Toen ik me ging verdiepen in de recepten bleek echter al gauw dat spelt alleen goed rijst als het alleen spelt is. Hmmm… jammer. 
Toch eigenwijs natuurlijk en het speltmeel gemengd met 1/3 havermout. Dit in de broodbakmachine gedaan. Ik weet het, niet de meest ideale manier om te bakken en bovendien moest er dan gist bij, maar ik wilde niet alleen speltbrood bakken, ik wilde vooral ook dat het makkelijk zou zijn én goedkoper. 
Het resultaat was een niet al te hoog gerezen broodje, redelijk compact, maar toch, het zag er niet slecht uit en het rook in elk geval heerlijk. De kids meteen geroepen en samen geproefd. De smaak was best aardig. Ik proefde (en rook) echter echt de gist en dat vind ik zelf echt niet lekker. De kids hadden daar geen last van en ook manlief vond het prima. 
Het resultaat
Ik was eigenlijk stiekem een beetje teleurgesteld. Ik had een heerlijk knapperig brood voor ogen. Zo’n Frans landbrood achtig ding, je kent ze wel… Daar leek dit in de verste verte niet op. Sterker nog ik vond het eigenlijk niet eens lekkerder dan wat ik zelf zo nu en dan bak. Daarnaast was ik er zeker net zo lang mee bezig geweest, dus tijdwinst en gemak had het me ook niet opgeleverd. 
Mijn buik
Nu afwachten wat de gluten in mijn buik zouden doen. De eerste twee uur ging het prima. Daarna kreeg ik een soort luchtconcert in mijn buik. Man en kinderen natuurlijk weer nergens last van. Zelfs mijn dochter niet die anders echt heel gevoelig reageert. (waarschijnlijk meer op tarwe dan op gluten zelf) Die nacht ben ik ongeveer 36 keer wakker geweest, ik lag enorm te zweten en ik werd wakker met een baksteen in mijn buik. Nu, 3 dagen later heb ik nog last van mijn darmen. 
Conclusie
De volgende ochtend vertelde ik dit tegen mijn dochter die daarop zei: “Maar mam, ik hoef dat speltbrood niet hoor, ik vind die ander net zo lekker, waarom zouden we ineens gluten gaan eten?” 
Precies. De spijker op zijn kop. Waarom zou ik ineens gluten gaan eten, mijn lijf is het er niet mee eens. Mijn portemonnee merkt er weinig van. Mijn man en kids maakt het niets uit en last but not least, het is niet eens gemakkelijker. 
Weg spelt. Terug naar mijn eigen glutenvrije tussendoortjes, lunches en broodvervangers
 

lees hier het vervolg van dit experiment, waarin ik nog één keer spelt probeerde, maar dan zonder gist.

 
 
 

 

Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...