Avondvierdaagse of snoepvierdaagse?

avondvierdaagse 200pxBij het woord avondvierdaagse komen er beelden van vroeger bij me naar boven. Ik liep namelijk altijd de avondvierdaagse. Ik geloof dat ik hem een keer of vijf, zes gelopen heb. Geweldig vond ik het. 
 
Van tevoren vond een heel ritueel plaats. We aten vroeg, dan gingen we mijn voeten afspoelen met koud water en dan smeerde mijn moeder ze in met talkpoeder. Ik herinner me nog goed het gevoel.
Nog steeds als ik een stuk komkommer zo af hap, denk ik vaak terug aan die avondvierdaagse. Ik kreeg namelijk altijd een heel stuk komkommer mee. Niet een paar plakjes, zoals je normaal komkommer at, maar een heel stuk dat ik dan zo mocht afhappen onderweg. Vond ik fantastisch. 
We liepen vier dagen met al onze vriendjes en vriendinnetjes trouw de 10 kilometer en op de laatste avond was het feest. Je vader en moeder stonden bij het eindpunt, soms zelf opa en oma en dan kreeg je bloemen en je medaille. Trots als een pauw en volmaakt tevreden. 
Avondvierdaagse veranderd in snoepvierdaagse?
In al mijn naïviteit dacht ik dat dit ritueel nog steeds hetzelfde zou zijn. Wij wonen in een dorp waar de avondvierdaagse niet wordt gelopen, dus ik heb geen idee hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Tot gisteren. In de facebookgroep ontstond een gesprek over de avondvierdaagse. Ik was in één woord flabberasted. 
Het is geen avondvierdaagse meer, het is een snoepvierdaagse geworden! Kinderen worden compleet behangen met snoepgoed en krijgen her en der limonade te drinken. Ik heb foto’s gezien, Sint Maarten is er niets bij. Op deze foto zie je de score van de laatste avond van het zoontje van één van de moeders uit de facebookgroep. Van één avond dus hè.
Je hebt toch nèt gegeten?
Omdat het een avondvierdaagse is, die dus aan het begin van de avond plaatsvind. Kun je je sowieso afvragen waarom er van alles gegeten moet worden onderweg, want de kinderen hebben namelijk net gegeten. Ze zijn zo’n 1,5 of misschien 2 uur onderweg? Ook niet echt een tijdsbestek dat je niet zonder eten kunt lijkt me. Wat is het toch dat tegenwoordig altijd, overal en elk moment van de dag gegeten moet worden?
Uitzondering moet toch kunnen?
Nu kun je natuurlijk zeggen, ach dat is maar één keer per jaar, laat die kinderen toch, dat soort dingen. Ik ben erg van het in balans houden van leuk en lekker aan de ene kant en gezond en verantwoord aan de andere kant. En ik hou er niet van om overal snoep en lekkers te verbieden. Het moet wel leuk blijven. Maar hoe blijft het leuk als het hele jaar bestaat uit uitzonderingen? 
Vier dagen avondvierdaagse, 25 uitdeelmomenten van klasgenootjes, Pasen, Sinterklaas, kerst, hun eigen verjaardag en die van de rest van het gezin, verjaardagen waar je door het jaar heen naar toe gaat, Partijtjes, Sint Maarten, dagjes wegtwee weken op vakantie, of misschien wel de hele zomervakantie de teugels wat minder strak, schoolreisjes en ja, zelfs tijdens de cito mag er tegenwoordig worden gesnoept! Tel je daar de schooltussendoortjes bij op, de tussendoortjes na een training, na de zwemles en na de sportwedstrijd bij op, dan zijn dat echt bizar veel suikerklontjes in een één jaar.
De drie B's
Bewustwording en balans zijn de sleutelwoorden. Tel het eens op, kijk eens wat je kind aan suiker binnenkrijgt op een normale dag en hoeveel dat is tijdens al die uitzonderingen. Trek je eigen conclusie en hou het vervolgens echt in balans. Hier een beetje laten, daar een beetje mogen. De drie B’s. Bewustwording, Balans en Beetje. Dat laatste woord is volgens mij bij weinigen nog bekend…
 
 
 
 
Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...