Moe, moeier, moeder?

moemoeiermoeder 200pxVoel je je afgemat, uitgeteld en opgebrand?
 
Ben je al een tijdje niet meer fit?
Heb je al van alles geprobeerd om weer een beetje meer energie te krijgen, maar lijkt niets te helpen?
Iedereen is wel eens niet zo fit. Soms duurt het een tijdje, maar wat als het niet over lijkt te gaan?
Wat als je maar niet echt lekker opknapt?
Herken jij de volgende klachten? 
- Niet uit je bed kunnen komen
- Altijd moe zijn, zelfs als je op tijd naar bed gaat
- Duizeligheid of licht in je hoofd
- Weinig tot geen energie
- Alles lijkt je wel meer moeite te kosten
- Slecht kunnen concentreren, watten in je hoofd
- Geheugenproblemen
- Veel meer trek in zout of zoet hebben
- Verminderd libido
- Snel geïrriteerd zijn en ongeduldiger
- Niet goed meer tegen fel licht of harde geluiden kunnen
- Snel beverig of trillerig bij stress of bij niet op tijd eten
- Slecht met stresssituaties kunnen omgaan
- Niet goed herstellen na ziekte 
- Onregelmatige menstruatiecyclus met veel meer klachten 
- Het gevoel in een dip te zitten of je zelfs depressief voelen
- Pas ’s avonds het gevoel hebben dat je weer tot leven komt
- Angsten die je voorheen niet had of veel minder had
- Lage bloeddruk

Als jij je herkent in deze klachten dan is de kans groot dat stress en ontspanning bij jou al een tijdje niet helemaal meer in evenwicht zijn.
Stress
Stress is lang niet altijd negatief, het kan ook positief zijn. Zonder stress wordt alles ook maar een saaie en voorspelbare boel. Maar als stress vaak de overhand heeft en daar te weinig ontspanning tegenover staat, dan gaat je lichaam op een gegeven moment protesteren. Het lichaam is slim en het kan heel lang duren voordat je het gevoel hebt dat het echt niet meer gaat, maar ondertussen voel jij je niet top en wordt dat gevoel alleen maar erger. 
Hoe komt dat? 
Je lichaam produceert een stofje, het hormoon cortisol, dat er kortgezegd voor zorgt dat je lichaam met stress kan omgaan. Als de klieren die dit hormoon produceren (dat zijn de bijnieren) continue grote hoeveelheden van dit hormoon moeten produceren raken ze moe en uitgeput. Ze kunnen steeds minder goed voldoen aan de vraag en uiteindelijk produceren ze te weinig cortisol. De vraag overstijgt het aanbod. Dat noem je bijnieruitputting. De klachten die je hierboven leest, zijn klachten die ontstaan bij zo’n bijnieruitputting. Dit komt natuurlijk voor in verschillende gradaties. Hoe meer van de klachten jij bij jezelf herkent en hoe erger de klachten zijn, hoe meer uitgeput de bijnieren zijn. 
Wat kun je er aan doen? 
Heel kort gezegd moet je je stress verminderen. Maar dat is lastig, want dat is voor iedereen anders. De oorzaak van de stress is ook meestal niet één oorzaak. Het is vaak een combinatie van meerdere factoren.
Voeding
Vaak is er stress uit voeding. Alle chemische toevoegingen, die tegenwoordig in ons eten voorkomen, leveren het lichaam stress uit voeding op, maar ook teveel suiker en teveel ongezonde vetten leveren stress voor het lichaam op. Voeding aanpakken is dus erg belangrijk.
Psychische stress
Hoeveel psychische stress is er? Dat kan van alles zijn. Een drukke baan, deadlines, relatiestress, het combineren van moederschap en werken, stress uit het verleden, stress over het heden, stress over de toekomst, stress over ziekte of overlijden. Het kan echt van alles zijn en het is ook voor iedereen weer anders. 
Perfectionisme
Veel moeders herkennen misschien wel dat ze alles goed willen doen. De perfecte moeder, de perfecte partner, een vlijtige huisvrouw en uitblinken in je werk en dat het liefst allemaal tegelijk. Ook dat is een vaak voorkomende oorzaak bij bijnieruitputting. 
Wat kun je er aan doen?
De eerste stap is erkennen dat er wat aan de hand is. De tweede stap is kennis opdoen. Wat is het en wat kan ik er aan doen? De derde stap is er echt aan gaan werken. Dit kun je zelf doen of met behulp van een goede coach. 
Het lezen van een goed boek over dit onderwerp zinvol.

Het boek “Bijnieruitputting, het stresssyndroom van de 21e eeuw” is een boek waarin je ontzettend veel informatie over dit onderwerp vindt. Er staat ook een uitgebreide test in en ontzettend veel adviezen over voeding en supplementen die je kunnen helpen. Je kunt het hier bestellen.

Bij een bijnieruitputting zijn er vaak meerdere hormonen uit balans geraakt. Juist daardoor voel je je op zoveel vlakken niet goed. Zo vertraagt bijvoorbeeld vaak de schildklier en raken de vrouwelijke hormonen uit balans. 
Een van de stappen op weg naar herstel kan dan ook zijn om te laten bekijken welke hormonen er uit balans zijn. Als Trainer Hormoonfactor kan ik je daarbij helpen, zodat je goed op weg kunt naar de oplossing. Hier vind je meer informatie over de diverse consult mogelijkheden. 

Kortom, herken je klachten, erken het en ga op zoek naar jouw oplossing! 
 
Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...