Buitenbeentje of inspiratiebron?

daanensterre 200pixEen discussie op facebook bracht me tot wat overpeinzingen. Ben je een buitenbeentje als je als kind anders eet? Dat kan, maar dat hoeft helemaal niet. 

Ik liep laatst in de supermarkt op de groentenafdeling en zag een moeder met een klein meisje. Er lagen kerstomaatjes om te proeven. De moeder stopte, twijfelde, pakte er toch eentje en gaf hem, nog steeds twijfelend (en er bij kijkend alsof ze poep gaf), aan haar dochtertje. Wat denk je, at ze het kerstomaatje op of niet? 
Waarmee ik maar wil zeggen dat jij als ouder heel bepalend bent voor hoe je kind tegenover andere voeding staat. Als je met je kinderen eigenlijk geen brood meer wilt eten, maar je vind het zelf zo lastig, dan krijg je je kinderen daar echt niet in mee. Dan kun je hoog en laag springen, maar het gaat je niet lukken. Pas als jij zelf volledig overtuigd bent van de voordelen hiervan en je hebt het jezelf helemaal afgewend, dan kun je datzelfde bij je kinderen bereiken. 

Verder is de mate waarin je veranderingen doorvoert erg belangrijk. Ik moet daarbij gelijk denken aan de documentaire een tijdje geleden over het jongetje dat door zijn moeder volledig “raw” werd opgevoed. Een niet al te gezond ogend, mager jongetje, die niets anders mocht eten dan alleen de “raw” voeding. Het is begrijpelijk dat je, als je als ouder overtuigd bent van de gezondheidsvoordelen van een bepaalde leefstijl, het liefst niets anders meer voor je kind wilt. Het is in mijn ogen alleen niet reëel. 

Je plaatst je kind dan in zo’n uitzonderingspositie dat ze inderdaad altijd zullen afwijken van de rest. Dan worden ze al gauw het buitenbeentje. En daar zit het hem dus in. Er is niets mis met af en toe meedoen met de leefwijze van de meeste andere kinderen. Sterker nog, ik vind het erg belangrijk. Dus wat ze bij een vriendje of vriendinnetje krijgen als ze daar spelen of eten, dat maakt me niet uit. De basis is thuis. De basis is onze leefstijl. Dat is een leefstijl zonder gluten, met zo min mogelijk suiker, zonder koemelk en zo onbewerkt mogelijk. Bij anderen geldt een andere leefstijl en binnen bepaalde grenzen doen ze daar gewoon aan mee. 

Ik zeg binnen bepaalde grenzen, omdat ik zie aan onze kinderen dat ze steeds meer vanzelf al prima keuzes maken. Ze hebben bijvoorbeeld vaak liever thee of water dan limonade. Dat zijn ze gewoon zo gewend. Of als we uit eten zijn of op visite, weten ze dat ze best een glas frisdrank mogen nemen, maar laten het dan gewoon bij één. 
Toen ik de keuze maakte dat ik anders wilde gaan eten, heb ik dat van de ene op de andere dag voor mezelf doorgevoerd. Ik was er klaar mee, wilde van mijn klachten af en wist zeker dat ik dit voor altijd zou blijven doen. Ik moest natuurlijk ook gewoon eerst afkicken van de suiker en mijn broodjes kaas, maar mijn wilskracht was zo groot dat het me lukte. Heel geleidelijk nam ik mijn gezin hier voorzichtig in mee. Door heel veel uit te leggen, door te laten ervaren wat het met ze doet, door ze stap voor stap in veranderingen mee te nemen en juist door er ook uitzonderingen te laten zijn is het gelukt om anders te gaan eten. 

Ik heb echt niet de illusie dat mijn kinderen altijd braaf zullen blijven eten zoals wij dat nu doen. Mijn oudste is nu dertien. Hij mag zelf kiezen bijvoorbeeld of hij brood wil eten. Dat wil hij niet, nu niet. Toch weet ik zeker dat hij over een paar jaar echt geen nee zegt tegen een biertje omdat daar gluten of suiker in zit. Ze weten alleen wel wat het met ze doet als ze het wel nemen en ze zullen het ook dan weer ervaren. En de keuze is altijd bij hen zelf. Nu en straks. Zo word je geen buitenbeentje, maar kun je misschien juist een mooie inspiratiebron zijn voor anderen. 
 
In de afgelopen jaren hebben we met onze leefstijl een heleboel favoriete recepten verzameld. Stuk voor stuk favorieten van de kinderen. Nieuwsgierig naar wat wij allemaal eten? 
Een keur aan recepten voor heerlijke tussendoortjes die zich ook prima mee naar school en werk laten nemen vind je in het e-book Kinderen kunnen prima andere tussendoortjes eten
Maar liefst 21 inspirerende lunchtrommel voorbeelden vind je in het e-book Kinderen kunnen prima anders lunchen en om eenvoudig broodvervangers mee te geven heb ik het boek "broodvervangers bakken" gemaakt met 25 heeriljke recepten voor allerlei broodvervangers die je gemakkelijk mee naar school of naar je werk kunt nemen. 
 
 
Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...