KINDEREN KUNNEN PRIMA ANDERS ETEN!

Mijn naam is Ester Wiemer. Ik besloot eind 2011 om totaal anders te gaan eten. Geen gluten, geen suiker, geen koemelk, zo min mogelijk E-nummers en biologisch. Dat was nogal een verschil met hoe ik het altijd had gedaan. Al heel snel merkte ik dat ik me hier veel beter bij voelde. En dán wil je als moeder van een gezin met twee kinderen, niets anders dan dat je man en kinderen ook zo gaan eten.
Omdat ik degene ben die de boodschappen haalt, hadden ze geen keuze meer of ze wel of niet biologisch wilden eten. Zo min mogelijk bewerkt eten en zo min mogelijk E-nummers is ook iets dat je als moeder prima zelf voor voor het gezin kunt regelen.

Maar hoe krijg je de rest van de family van de suiker, van de gluten en van de koemelk af?
Melk vonden ze al niet zo lekker. “Oh mam, hoeven we geen melk meer? Jippieeeee!!!!!”. Maar kaas was al wat lastiger. Dus heb ik ze lekker nog een tijdje biologische kaas laten eten. Op rijstwafels, dat dan weer wel. Maar gelukkig vonden ze die heerlijk!

 

Na een aantal weken zonder gluten, begon de buik van mijn dochter (10) drastisch te slinken. Uiteindelijk is deze zelfs 12 cm in omvang afgenomen! Ze bleek heel gevoelig te zijn voor gluten. At ze dit een keertje wel, dan kreeg ze meteen last. Heel sneu, maar stiekem was ik daar wel blij mee! Dat zorgde er natuurlijk voor dat ze niet zo snel de fout in ging.

Zoonlief (12) heeft ooit de diagnose pdd-nos gekregen. Bij hem zijn de opvallendste veranderingen dat hij veel rustiger is geworden, meer aandacht heeft voor alles om hem heen, veel geconcentreerder is en daardoor beter presteert op school. Ook werd hij heel vaak ´s avonds zwetend wakker, iets wat nu alleen nog gebeurt als hij gluten heeft gegeten.

Bij manlief gebeurde hetzelfde als bij onze dochter, zijn buik werd veel minder opgezet en hij kreeg veel meer energie. Ook verloor hij nog een kilo of tien. Zo, die waren ook in the pocket! Als je je zo goed gaat voelen van het niet meer eten van gluten, dan is de keuze snel gemaakt. Dus gaat er geen broodtrommeltje meer mee, maar een rol rijstwafels.

Zo drastisch als ik zelf mijn voeding compleet had omgegooid van het ene op het andere moment, zo werkt dat niet bij kinderen (en bij manlief ook niet…). Natuurlijk was er heel wat weerstand en onbegrip in het begin. Maar ik ben wel zo’n moeder die alles uitlegt. Tot grote ergernis van mijn kinderen soms, die kijken me dan aan van “ mam, willen we dit echt weten?”.

Toch, juist omdat ze uiteindelijk precies wisten wat al die E-nummers met je kunnen doen, waarom het eten van gluten en suiker of het drinken van energy drankjes bijvoorbeeld zo slecht voor je is, snapten ze wel dat het beter was deze niet te nemen. Uiteindelijk wilde mijn zoon zelfs graag een spreekbeurt houden om te vertellen waarom wij zo eten!

En natuurlijk eten we niet altijd verantwoord en verstandig. Er zijn situaties waarin je even geen keuze hebt, hoewel ik die probeer voor te zijn door altijd wel wat mee te nemen als we op pad zijn. Maar ook mijn kids snoepen wat lekkers als ze uit school komen. Alleen zijn ze nu ook heel blij met een stukje pure chocolade, met een zelfgebakken gluten-en suikervrij koekje en anders met “het minst slechte snoepje dat ik kon vinden”. En op vrijdag hebben we chipsavond. Daar doe ik zelf ook gewoon aan mee. Gewone naturel chips, zonder gluten, zonder E621, dat dan weer wel, maar zondigen hoort erbij en zo heeft niemand het idee dat ie “niets meer mag”. Zo blijft het leuk en in balans.

Inmiddels ligt er zelfs geen brood meer in onze vriezer voor als er eters komen. Als vriendjes of vriendinnetjes mee uit school komen vinden ze het eigenlijk altijd reuze interessant dat wij alleen maar rijstwafels of maïswafels op tafel hebben staan, dat hier vaak soep of restjes van de vorige avond worden gegeten bij de lunch, of dat er boekweitpannekoeken op het menu staan. Eén vriendinnetje roept al bij binnenkomst: “Is er gebakken ei?”. En ja, die zijn er inderdaad heel vaak!

Door mijn achtergrond weet ik gewoon te goed wat de slechte invloed van de nieuwetijds-en gemaksvoeding is. Ik kán het nu gewoon niet meer eten en ik wíl het ook niet meer eten. Van mijn gezin verwacht ik niet de gedrevenheid die ik zelf heb, ik wil dat zij op een normale manier mee kunnen draaien op school, bij de sport en op het werk.

Kinderen kunnen prima anders eten is ontstaan, om iedereen op weg te helpen naar de perfecte balans tussen leuk-lekker-makkelijk en gezond-verantwoord-bewust. Zondigen waar het kan en streng waar nodig.

 

Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...