Babykoekjes zonder suiker, gluten en koemelk

babykoekjes

Zachte babykoekjes zonder suiker, gluten en koemelk

Eindelijk het eerste baby recept. Toen ik zwanger was van Sev vond ik het een geweldig idee dat ik nog eens helemaal van voren af aan mocht beginnen en dus wilde ik zo snel mogelijk starten met het plaatsen van heerlijke, gezonde, verantwoorde recepten voor je baby.

De eerste 10 maanden met Sev waren echter zo hectisch dat ik aan bloggen niet toe kwam en aan het uitproberen van recepten al helemaal niet. Soms loop het even niet zoals je denkt dat het ongeveer zal lopen. 

Lees meer...

Gezonde knoflooksaus

knoflooksaus 200pxGoeie knoflooksaus zit niet in een potje of een fles. Echte goeie knoflooksaus maak je eenvoudig zelf. Zó klaar en vrij van suiker en E-nummers. Hoe je het maakt lees je hieronder:
Wat heb je nodig?
5 el suikervrije (Belgische) mayonaise (zoals Ton’s of de Belgische mayonaise van AH)
2 el (geiten)yoghurt

Lees meer...

NIEUW! Gezond op tafel in 20 minuten

cover20min 200px
 
De nieuwste telg in de serie e-books is dit super praktische boekje “Gezond op tafel in 20 minuten”. 
 
Heb jij ook wel eens het gevoel dat gezond en snel niet samen gaan?
Dat je steeds heel lang in de keuken staat om iets gezonds en verantwoords op tafel te zetten?
Ik had dat wel. Dus ging ik de uitdaging aan om recepten te maken die én gezond én heel snel zijn! 
 
Het resultaat is dit e-book.
Je vindt hierin maar liefst 25 recepten (zie onder) die allemaal super gezond zijn, heel makkelijk te bereiden en sowieso binnen 20 minuten op tafel staan. Gewoon omdat ik merk dat het best wel eens lastig is om snel en gezond te combineren.

Lees meer...

Gezond feestbrood; glutenvrij, suikervrij én zo klaar!

kerstbrood 200pxGezond feestbrood?
Met kerst heb ik druk geoefend op een goed kerstbrood. Eentje die je een dag van tevoren kunt bakken en dan de volgende dag ook nog lekker is. 
En dat was gelukt. Een zalig kerstbrood, maar eigenlijk dus gewoon een feestbrood. Prima geschikt voor Pasen, Kerstmis, wanneer jij maar wilt. Helemaal glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij en zonder e-nummers. Je kunt het dus gemakkelijk van tevoren maken, want ik vond het zelfs na twee dagen nog heerlijk en smeuïg. 

Lees meer...

Broodtrommel zonder brood? Recept + actie!

collagetrommels 200pxDat een lunch zonder brood allerminst saai hoeft te zijn, bewijzen deze trommels wel. Wij variëren er op los met elke dag een andere lunchtrommel, allemaal zonder brood
De mogelijkheden om zo'n trommel te vullen zijn oneindig, zoals je op de foto wel kunt zien. 
Een van onze favorieten is de pecannoten-cake. Hieronder het recept:

Lees meer...

Groente is cool! Winactie + heerlijk voedselzandloper recept!

appelperentaart 200pxGroenten cool? Ja!
Dat bewijst dit ontzettend leuke kookboek met Voedselzandloper recepten van Margriet Vonk. 
 
De buitenkant van het boekje spreekt al enorm aan vanwege de gezellige foto en de sprekende kleuren, de binnenkant staat vol met heerlijke recepten.
 
Allemaal voedselzandloper proof. Dus zo min mogelijk brood, aardappelen, pasta en rijst en alle geraffineerde suikers worden vervangen voor natuurlijke zoetmakers. 

Lees meer...

Snelle courgettesoep voor een makkelijke dag

courgettesoep 200pxWoensdag is bij ons tegenwoordig een gekke dag met eten.
Dochterlief moet trainen van half zes tot half zeven, zoonlief vervolgens van half zeven tot half acht en als klap op de vuurpijl moet manlief dan nog trainen van half 8 tot half 9. Aangezien laatstgenoemde ook meestal niet voor half zeven ’s avonds thuis is, is het nogal een uitdaging om voor iedereen iets gezonds op tafel te krijgen op de juiste tijd. 

Lees meer...

Perfect voor Koningsdag; deze heerlijke oranje smoothie

oranjesmoothie 200pxVolgens mijn kinderen is dit: "echt de lekkerste smoothie ooooooit mam!”  
 
Voordat ik je het recept vertel, wil ik je wat vertellen over het maken van een goede smoothie. Want wat maakt een goede smoothie ook ècht een goede smoothie? 
  1. Een smoothie maak je in de blender of met een staafmixer (alleen sap is dus geen smoothie)
  2. Gebruik hele vruchten en zachte groenten, zo blijven de vezels bewaard

Lees meer...

Waanzinnige wafels, zonder gluten, zuivel en suiker, maar mét extra groenten!

wafels 200pxDe grootste kick die ik als receptenbedenker kan krijgen is als andere kinderen mijn creaties echt lekker vinden.Als mijn eigen kinderen en mijn man een creatie lekker vinden dan is dat natuurlijk super, alleen die zijn intussen wel heel wat gewend. 
Zeker als het gaat om zoetigheden, zijn mijn man en kids niet echt een goede maatstaf om te peilen of iets door anderen ook lekker gevonden zal worden. Zij zijn al zo lang minder tot geen zoetigheid gewend, dat ze alles al snel zoet vinden. Als ik ergens banaan door doe is het al gauw zoet genoeg. 

Lees meer...

Receptenruil maart: een heerlijke paleo quiche cake

quichecake 200px
De tijd vliegt, het is alweer tijd voor de receptenruil van maart. 
Ik mocht deze keer iets uitkiezen op de site Peachy Paleo.
 
Omdat het bijna Pasen is, leek het mij in elk geval wel leuk om een recept te kiezen met eieren.
 
Dat is gelukt, keuze genoeg! Ik koos uiteindelijk voor de Paleo groenten quiche cake.

Lees meer...

Receptenruil: kokosmakronen van Paleo Lifestyle

kokosmakronen 200pxHoogste tijd voor een receptenruil!
 
Eigenlijk in februari al, maar shame on me, ik kwam er gewoon maar niet aan toe. Gisteravond had ik dan eindelijk even de tijd om iets te maken. Ik mocht kiezen uit de recepten van Paleo-Lifestyle.
Ik had al eens de gevulde eitjes gemaakt van deze blog, nu koos ik voor de kokosmakronen.
Succes verzekerd, ook bij de kids natuurlijk!

Lees meer...

Happy birthday to me! Gezonde taart zonder bakken!

taart1 200pxBij een verjaardag hoort taart. En hoewel ik helemaal niet zo van taart en gebakjes houd, had ik deze keer zomaar zin om voor mijn eigen verjaardag een taart te verzinnen.
 
En dan wel eentje die helemaal suikervrij*, glutenvrij en zuivelvrij is uiteraard. 

Lees meer...

Zó eenvoudig kun je zelf amandelpasta maken

amandelpasta 200pixHet zat al tijden in mijn hoofd; zelf amandelpasta maken.
 
Echt zo’n klusje dat je elke keer uitstelt.
Van de week heb ik er eindelijk even de tijd voor genomen. En zoveel tijd bleek het eigenlijk helemaal niet te kosten.  Al met al ben ik er zo'n 15 minuten mee bezig geweest, valt best mee toch? 
 
Het resultaat is geweldig! De pasta is lekker vol van smaak en heerlijk smeuïg.
 
De potten in de winkel staan al een tijdje en daardoor komt de olie bovendrijven. Dat kun je gewoon doorroeren, maar de ervaring leert dat het soms best een klusje is om de pasta dan weer goed gemengd te krijgen. Daardoor blijft er onderin de pot een droge massa zitten die niet lekker meer te smeren is.

Lees meer...

Champignonsoep zonder troep

champignonsoep 200pixHeel soms pak ik in de supermarkt weer eens een blik of pot soep, dan kijk ik tegen beter weten in weer eens op het etiket. Ik weet wel dat het vol rommel zit. Ik hoop misschien stiekum dat het zomaar ineens veranderd is.

Maar nee, een lange rij ingrediënten op het etiket, altijd weer die verdraaide E621 (meestal in een of andere schuilnaam) en de gedachte aan die dikke dril in dat blik...

Lees meer...

Heerlijke knapperige, glutenvrije gingerbread koekjes

gingerbread cookies 200pxYES! Het is eindelijk gelukt om echt knapperige, glutenvrije koekjes te bakken! Deze gingerbread cookies zijn echt de lekkerste die ik in tijden heb gebakken.
Voorheen werden mijn koekjes toch vaak heel snel zacht.
Door de arrowroot in dit recept blijven deze koekjes heerlijk knapperig. 

Lees meer...

Heerlijke glutenvrije hartige pizza taart!

hartigetaart 200pxDeze quiche maak ik vaak. Het is de ideale manier om allerlei soorten groenten in te verwerken en eigenlijk ook zo klaar of heerlijk van tevoren te maken.
Natuurlijk is de quiche glutenvrij, gebruik je kokosolie ipv roomboter en laat je de geitenkaas weg, dan is de quiche ook helemaal zuivelvrij.
Deze pizza variant die ik dit weekend maakte wil ik jullie niet onthouden, die was wel zo lekker!

Lees meer...

Muffins met blauwe bessen en citroen (glutenvrij) uit het Tempel kookboek voor kinderen

Het Tempelkookboek – Kinderen van Jacqueline van Lieshout is het logische vervolg op het boek Van gifbelt naar tempel – Kinderen. 
 
Een boek vol recepten waar je als gezin mee uit de voeten kunt om heerlijk samen te koken, maar ook om inspiratie uit te halen voor een snelle, maar toch gezonde maaltijd. Voor elk wat wils dus.
 
Wat dacht je van glutenvrije muffins met blauwe bessen en citroen? 

Lees meer...

Snel recept voor pompoensoep, klaar in 30 minuten!

Deze pompoensoep is een echte maaltijdsoep en is klaar in een half uurtje. Ideaal voor een snelle, gezonde maaltijd! Omdat de smaak van pompoen niet te uitgesproken, maar wel een klein beetje zoet is, vinden kinderen deze soep vaak heerlijk! 

Wat heb je nodig?
1 grote pompoen
200 ml kippenbouillon

Lees meer...

Plaatkoek met gember en kaneel

Ik knutsel graag met bestaande recepten. Hier een beetje van bij, daar een beetje minder van, nét even andere ingrediënten en het resultaat is vaak verrassend. Zo ook bij deze plaatkoek. Ik nam het basisrecept voor speculaaskoek uit het boek “Kinderen kunnen prima andere tussendoortjes eten” en gooide het een beetje om. Het werd me hier thuis in elk geval in dank afgenomen, ze hebben zitten smullen! 
Het recept is voldoende voor een mooie, dun uitgerolde plaatkoek van ongeveer 30 bij 40 centimeter. 

Lees meer...

Deze AA is super gezond en maak je in een handomdraai!

Deze AA is super gezond en maak je in een handomdraai! 
 
Met Aardbei en Avocado (AA) maak je eenvoudig deze superlekkere smoothie. Gezond, met veel vitamines, goede vetten en door het kokoswater ook nog eens heerlijk dorstlessend en hydraterend. 
Wat heb je nodig? (2 glazen)
½ doosje aardbeien
½ avocado
300 ml kokoswater

Lees meer...

Receptenruil: Courgette kokos pannenkoekjes

Het is weer tijd voor de maandelijkse receptenruil en ik mocht kiezen van Paleo Made Simple van Susan Dullink. Ik koos voor de courgette kokos pannenkoekjes en maakte er een hartige variant van met kerrie. Heerlijk! Hier het recept van mijn versie: 
 
Courgette/kokospannenkoekjes 
Wat heb je nodig? 
1 kopje geraspte kokos

Lees meer...

Gezonde ijsjes met extra vitaminen

Het meest gelikte ijsje van Nederland is de raket zegt Ola. Dat geloof ik meteen. Ik weet nog, als ik vroeger aan het lijnen was en ik een ijsje wilde, dat ik dan maar een raketje nam. De minste calorieën…
Vooral suikerwater... 
De ingrediënten van een raket zijn de volgende: Water, suiker, glucose-fructosestroop, stabilisator (johannesbroodpitmeel), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijke kleurstoffen (bietenrood, paprika-extract, beta-caroteen, curcumine), natuurlijke aroma's.

Ik word niet zo blij van een ijsje dat fruitig smaakt, maar waar geen fruit aan te pas komt én dat vooral bestaat uit suikerwater. 

Lees meer...

Receptenruil: Heerlijke glutenvrije quiche!

 
Nadat ik vorige maand even een rondje niet mee deed, ben ik er nu weer bij: de receptenruil!

Ik mocht deze keer rondneuzen op de site http://www.puurhomemade.nl van Cilla Tibbe, geen straf!
Ik koos voor een heerlijke glutenvrije quiche. Op de site staat deze als spinaziequiche met geitenkaas, ik koos voor andere groenten. 
 
Hieronder vind je het recept van de quiche zoals ik hem gemaakt heb. Het originele recept vind je hier: http://www.puurhomemade.nl/spinaziequiche. 
 

Lees meer...

Kastanje rijstmeel pannenkoekjes met verse aardbeien

 
Ben jij ook zo gek op aardbeien?
Nu de Hollandse aardbeitjes er weer zijn heb ik ze verstopt in deze super lekkere licht zoete kastanje/rijstmeel pannenkoekjes. Mmmmm!
Wat heb je nodig? (voor ongeveer 10 kleine pannenkoeken)
125 gr kastanjemeel
125 gr rijstmeel
3 eieren
1 el kokosolie
water 
doosje verse Hollandse aardbeien

Lees meer...

Gezonde brunch? Maak deze aardappelsalade met zoete aardappel!

aardappelsalade 200pxIk postte deze heerlijke salade al eerder op facebook en beloofde jullie het recept. Hier is het dan!
 
Deze heerlijke salade is simpel te maken en hier echt een grote favoriet. Ik gebruik altijd de zoete aardappel die ik over heb van de vorige avond, daarom zorg ik dat ik altijd een ruime hoeveelheid stoom.

Lees meer...

Alvast voor Pasen, of gewoon het hele jaar door: gevulde eieren uit de receptenruil!

 
Het is weer tijd voor de maandelijkse receptenruil en zo vlak voor Pasen kies ik deze heerlijke gevulde eitjes van Paleo Lifestyle.
 
Eet jij met Pasen meer eitjes dan anders? Wij niet… ik kan wel zeggen dat wij alle dagen van het jaar net zoveel eieren als met pasen! Heerlijk! Vraag jij je nog steeds af of veel eieren eten wel gezond is? Hier leg ik je uit hoe gezond eieren voor je zijn. 
 
Deze gevulde eitjes zijn in elk geval heerlijk en kunnen dus gewoon altijd, niet alleen met Pasen. Ik had ze zelf gemaakt toen we van de week ’s avonds heel vroeg weg moesten en ik alleen een pan soep een beetje kaal vond. Ideale oplossing dus, maar ook als tussendoortje of hapje voor bij de borrel zijn ze perfect geschikt natuurlijk. 

Lees meer...

Zelf hamburgers maken, een feest voor de kinderen!

 
Veel kids vinden het super leuk als ze in de keuken mogen helpen. Deze hamburgers zijn ontzettend simpel te maken en dus ook heel geschikt om samen met je kind te maken. Je omzeilt zo heel gemakkelijk de hamburgers van de supermarkt waar meestal een hele rij e-nummers aan is toegevoegd. 
Wat heb je nodig? 
400 gram biologisch rundergehakt
1 el sole of 1 tl zeezout/Himalayzout
1 el Italiaanse kruiden of 1 el Mexicaanse kruiden, afhankelijk wat voor smaak je wilt
1 sjalotje heel fijn gesneden
1 ei
2 el rijstmeel of boekweitmeel
Hoe maak je het?
Meng het gehakt goed met de kruiden, het sjalotje, de knoflook, het ei en het meel. Verdeel het gehakt nu in vieren en draai er eerst ballen van die je vervolgens plat vormt als een hamburger. Bak de hamburgers op niet te hoog vuur langzaam lichtbruin tot ze gaar zijn. 

Lees meer...

Miriam's appeltaart: glutenvrij, suikervrij én superlekker!


Twee weken geleden verraste mijn vriendin Miriam mij met een heel klein lief zelfgebakken, gluten-en suikervrij appeltaartje. En lekker dat ie was! 
Nu eet ik eigenlijk al twee jaar nooit meer taart. Sinds ik de suiker en de gluten uit mijn leven heb gegooid, heb ik er geen behoefte meer aan. Bovendien vind ik taart bakken afgrijselijk veel werk en ik heb het ook niet zo op een keuken vol meel en een berg afwas. Je begrijpt, dan haak ik al snel af. 
Koekjes en cakejes bakken we wel eens, maar eigenlijk ook maar zelden. Het is vreemd, ik bedenk graag recepten en probeer graag nieuwe dingen uit in de keuken, maar uren bakken en koken, dat is toch weer niet helemaal mijn ding. 

Lees meer...

Groene kool anders: met rozijnen!


Doe eens wat anders met groene kool! Deze variant heeft een zoete twist en valt daarom bij de kinderen prima in de smaak.
Wat heb je nodig?
1 groene kool
2 handjes rozijnen
1 el kokosolie extra vierge
1 tl kerriepoeder
1 tl gemberpoeder
Hoe maak je het? 
Zet eerst de rozijnen even in een beetje warm water, zodat ze kunnen wellen.

Lees meer...

Receptenruil: Muffins met courgette en kokosmeel (graanvrij, glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij!)


Voor de recptenruil van februari mocht ik iets lekkers uitkiezen op het blog "De voedzame keuken; van vulling naar voeding" van Iris Maier.

Ik koos voor muffins, daar maak je je kids toch eigenlijk altijd blij mee? Hier wel in elk geval, want zodra de kinderen thuis kwamen was het eerste wat ze riepen: "Wat heb je gebakken mam?".
 
Ik ben druk bezig met een e-book vol gezonde tussendoortjes voor kinderen, voor thuis en mee naar school en dus wordt er de laatste tijd ook aardig veel gebakken hier. Laten de kids dat nou helemaal niet erg vinden!  

Deze muffins zijn niet alleen glutenvrij, maar ook graanvrij, suikervrij én zuivelvrij.

Lees meer...

Zachte, romige curry met Kabeljauw

curry kabeljauw 200pxGisteren maakte ik deze romige curry en we waren alle vier erg enthousiast. Zelfs zoonlief die niet van vis houdt, vond het lekker! 
Vis valt niet altijd even goed in de smaak bij kinderen. De smaken van deze curry trekken zo in de vis dat de vissmaak in dit gerecht juist enorm meevalt. 
Wat heb je nodig? (4 personen)
300/400 gram Kabeljauw
1 dikke prei

Lees meer...

Receptenruil januari; Superzacht knolselderijsoepje

En dan is het alweer tijd voor de receptenruil van januari. Deze keer mocht ik kiezen op de site van Paleolland. Ik snuffelde wat rond en zag eigenlijk heel snel wat ik wilde maken, namelijk een knolselderijsoepje. Wij halen onze groenten altijd bij een biologische hobbyboer hier in het dorp en ik had nét een dikke knolselderij in huis, maar nog geen idee wat ik er mee ging doen. Dat kwam dus erg goed uit. 
Ik heb de soep precies gemaakt zoals het recept en hij was echt overheerlijk! We hebben er alle vier van zitten smullen. Door de kokosmelk krijgt de soep een lekkere zachte romige smaak en hoewel mijn kinderen niet dol zijn op pureesoepen, vonden ze deze wel echt heel erg lekker. Hij is dus zeker voor herhaling vatbaar!

Lees meer...

Receptenruil: Heerlijke glutenvrije en suikervrije pannenkoeken van bakbanaan

In het kader van de receptenruil, mocht ik deze keer een recept kiezen van de site van Cave-a. In eerste instantie had ik een heel ander recept gekozen, maar door de griep geveld moest het helaas zo eenvoudig mogelijk blijven, vandaar deze supersnelle bakbanaanpannenkoeken!
Wat heb je nodig? (voor 6 grote of 12 mini’s)
2 niet-rijpe bakbananen
4 eieren
2 tl vanille-extract
3 el kokosolie
snuf zout
½ tl baking soda

Lees meer...

Gezond fruit tussendoortje voor thuis of mee naar school

Gewoon voor even tussendoor, als ontbijt of mee naar school; dit fruittussendoortje. Simpel gemaakt, supergezond en o zo lekker! Voor je kids natuurlijk, maar ook voor jezelf! Je kunt het zelfs in een bakje meegeven voor tussendoortje op school. 

Wat heb je nodig?

1 halve avocado
1 kiwi
1 halve banaan
sap van een half mandarijntje 

Hoe maak je het?

Lees meer...

Spruitjes vies? Maak ze lekker!

Spruitjes smaken een stuk vriendelijker in deze heerlijke zoete stamppot! 
Wat heb je nodig? 
2 bataten/zoete aardappels
4 kleine gewone aardappels
1 pond spruiten
1 bakje (biologische) spekreepjes 
¼ bouillonblokje (zonder gistextract/E621)
1 teen knoflook
klontje roomboter
peper, zout
Hoe maak je het? 
Ik gebruik altijd de snelkookpan voor stamppot, maar het kan natuurlijk ook in gewone pannen worden klaargemaakt. De aardappels en bataat hoeven niet te worden geschild, het kan wel natuurlijk, net wat je prettig vind. Doe de aardappels, bataat, spruiten, bouillonblokje en knoflook met wat water in de snelkookpan en laat dit gaar worden. Ondertussen bak je de spekjes uit. 
Als alles gaar is stamp je het tot een stamppot en roer je er een klontje roomboter door. Maak het op smaak met wat peper en zout en strooi als laatste de spekjes er overheen. 
Eet smakelijk!

Meer smakelijke recepten voor het avondeten vind je in dit ebook!
 

Receptenruil: Eiermuffins voor in de lunchtrommel

De eerste receptenruil was een groot succes, dus gaan we door!

Elke maand doe ik samen met andere “gezonde bloggers” mee aan de Receptenruil, waarbij we een recept maken van de site van een collega.
Deze keer mocht ik een recept maken van www.eetpaleo.nl. Er staat een keur aan leuke ideeën voor in de lunchtrommel op deze site. Ideaal, want de lunchtrommel van mijn oudste, dat blijft soms lastig. 

Ik koos de eiermuffins uit, zodat we die konden uittesten als schoollunch. Het originele recept op de site is als volgt: 

Lees meer...

pompoenblokjes, superlekker alternatief voor aardappel

Wat heb je nodig?
1 pompoen 
italiaanse kruiden
gemalen keltisch zeezout of himalayazout
4 el olijfolie extra vierge  
Hoe maak je het?
Verwarm eerst de oven voor op 220 graden. Schil de pompoen, verwijder de pitten en draden en snijdt het vruchtvlees in blokjes.

Lees meer...

Verwarmend appeltaartontbijtje

Wat heb je nodig? 
1 kopje havermelk
¾ kopje havermout
½ kleine appel
1 el rozijnen
1 el kokosolie extra vierge
1 tl kaneel
Hoe maak je het? 
Kook de havermout volgens de aanwijzing op de verpakking.

Lees meer...

Receptenruil: Knapperige lijnzaadcrackers

Een paar weken geleden hebben een aantal “gezonde” bloggers zich verzameld als een groep op facebook. Hieruit kwam het superleuke idee om een receptenruil te doen. Of ik daar aan mee wilde doen? Natuurlijk wil ik dat! 
Dus kreeg ik een blog van iemand anders toegewezen waar ik een recept van uit mocht kiezen om te maken. Zo gezegd zo gedaan! 
Ik mocht een recept uitkiezen op www.ge-zonder.nl . Geen straf. Heerlijke dingen kwamen voorbij. Ik heb gekozen voor iets dat eigenlijk super simpel is, maar ontzettend lekker en gezond: Lijnzaadcrackers. De crackers zijn klaar in een handomdraai. Toen ik ze maakte twijfelde ik sterk of ik niet een ingrediënt over het hoofd had gezien…

Lees meer...

Glutenvrij en suikervrij: Kruidnootjes

Ook zonder suiker en zonder gluten is het heel goed mogelijk om lekkere kruidnootjes (of noem je het nou pepernoten?) te maken! 

Wat heb je nodig? 
250 gram boekweitmeel
250 gram amandelmeel
3 eieren
250 gram (geiten)roomboter of kokosolie
2 eetlepels stevia poeder
(liefst de onbewerkte groene poeder)
wat rasp van een citroenschil
(kies wel een biologische citroen,
omdat je hier de schil gebruikt!)
2 eetlepels taaitaaikruiden
3 eetlepels speculaaskruiden
1 theelepel gemberpoeder
snufje zout
Hoe maak je het?
Mix alles doorelkaar in een keukenmachine.  Zet het deeg daarna een uurtje in de koelkast om te rusten en op te stijven. Daarna maak je er kleine balletjes van die je platdrukt tussen je handen. Het is even een klusje om zoveel balletjes te draaien, maar dan heb je ook wat! Bak ze af in een half uur op 160 graden (het is normaal dat ze beginnen te bruisen, dit komt door de boter. Het bruisen hoeft niet klaar te zijn als je de pepernoten uit de oven haalt). 
Geen zin in zoveel werk? Voor koekjes is het deeg net zo geschikt!
 
Nog veel meer lekkere tussendoortjes vind je hier.  
 
 

Glutenvrij en suikervrij: zoete broodjes voor lunch of ontbijt

zoetebroodjes 200px

Deze broodjes zonder gluten of suiker zijn heerlijk als ontbijt of lunch. Ook voor in het weekend zijn ze heerlijk bij een echt verwenontbijtje. Zeker als je ze eet als ze nog warm zijn, met een likje roomboter mmmm!

 

Daarnaast zijn deze broodjes bij uitstek geschikt als glutenvrije en suikervrije vervanger van een kerststol of een paaststol tijdens een feestontbijt. 

Lees meer...

Aangepast recept! Gluten-en gistvrij "broodje"


Wij eten echt helemaal glutenvrij. Niet omdat dat hip is, maar omdat wij er inmiddels echt last van krijgen als we het wel eten en omdat het naar mijn mening echt oneindig veel gezonder is om geen brood of gluten te eten. (lees hier meer)
Er komt hier dus geen gluut het huis in. Toch willen ook wij wel eens een lekker broodje.
Dit is verreweg de lekkerste én simpelste versie die ik tot nu toe gefabriceerd heb en ik deel het recept dan ook graag hier met jullie.  

Lees meer...

Lunchtip! Eiersalade met appel en avocado

Wat heb je nodig?
3 hardgekookte eieren
1 rijpe avocado 
½ geraspte appel
scheut olijfolie
wat citroensap
peper
zout
Hoe maak je het?
Prak de eieren met een vork fijn. Meng er de avocado en de olijfolie doorheen. Breng op smaak met peper en zout en roer als laatste de geraspte appel en het citroensap er doorheen. (De citroen gaat het verkleuren tegen, zowel avocado als appel verkleuren nogal snel.)

Wil je meer recepten? Kijk dan eens hier!

Uit het e-book: pasta met spinazie

Deze pasta is echt favoriet hier. Helemaal niet zo bijzonder eigenlijk en echt simpel om te maken, maar dat houdt het ook voor de koks leuk!

Wat heb je nodig? (4 personen)

1,5 pak biologische diepvries spinazie
1 stuk gerookte kipfilet
1 pakje spekblokjes 
(dit is de enige varkensvleesuitzondering die wij af en toe maken)
1 pakje haverroom (Avena Cuisine van The Bridge)
1 grote ui of 1 bosje bosui
1 teen knoflook
naar smaak Himalaya of Keltisch zeezout
wat Italiaanse kruiden 
250 gram bruine rijstpasta

Lees meer...

Waanzinnig lekker toetje: gezonde chocolademousse

chocoijsmousse 200pixSoms kan je zo'n zin hebben in iets lekkers. Dat had ik vanavond en ik ben meteen de keuken in gedoken voor een verlaat toetje. Onverwacht zo ontzettend lekker geworden, dus deel ik hem met jullie, deze heerlijke chocolademousse of gezonde chocolade-ijs-mousse eigenlijk.

Wat heb je nodig:
3 bevroren rijpe bananen
1 onbevroren rijpe banaan
1/2 rijpe avocado
2 el kokosolie
2 tl lucuma poeder (geeft een zoete smaak, maar heb je het niet in huis, kan het ook prima zonder)
1 flinke el rauwe cacao poeder 
Hoe maak je het:
Doe alles in de blender. Het is lastig blenderen als je bevroren ingrediënten hebt, dus het is een kwestie van steeds even de blender aanzetten en dan weer even doorroeren en aanstampen. Maar je geduld wordt beloond! 
 
 

 

Glutenvrij en suikervrij: koekjes met anijs en vanille

Een prima tussendoortje en een heerlijk koekje voor mee naar school!  

Wat heb je nodig?
100 gr havermout
100 gr amandelmeel
60 gr rijstmeel
150 gr boekweitmeel
3 eieren
250 gr roomboter
6 tl kaneel
3 el anijszaad
2 tl vanillepoeder (niet te verwarren met vanillesuiker!)
1 tl stevia (de groene onbewerkte poeder) of een halve banaan
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
snufje zout

Lees meer...

Lekker toetje: Chocoladefondue

Succes verzekerd dit toetje en super simpel!
Wat heb je nodig? 
cocktailprikkers
verschillende soorten fruit 
bijvoorbeeld appel, banaan, ananas
1 reep chocolade met 85% cacao 
(72% cacao kan in het begin lekkerder gevonden worden door kinderen, maar als ze eenmaal van zoet afgewend zijn, is 85% een betere keuze)
1 eetlepel kokosolie 
Hoe maakt je het?
Smelt de chocolade samen met de kokosolie en dip hierin de stukjes fruit. 
Mmmmmmm!
 

Noten-kokos rotsjes

Wat heb je nodig?
2 el gehakte ongebrande, ongezouten noten
2 el kokossnippers of kokosrasp
1 reep chocolade met 72% of liever nog 85% cacao
1 el kokosolie
Hoe maak je het?
Hak de noten in grove stukjes. Smelt ondertussen "au bain Marie" de reep chocolade samen met de kokosolie. Leg de noten en kokos op een bord. Giet hierover het chocolademengsel. Mix het dan door elkaar en maak er kleine hoopjes van. Zet het bord in de koelkast. Als de chocolade hard is zijn je rotsjes klaar. 
 

Hou je hoofd koel!


Heerlijk verkoelend en weer eens wat anders: maak je eigen fruitwater!

Wat zit er in? 

Water, bramen, citroen, mandarijn, munt en citroenmelisse. 
Het is natuurlijk heerlijk om elke keer af te wisselen met welk fruit je erin doet en in plaats van water kun je ook spa rood gebruiken.
 
Door: Ester Wiemer, 29-06-2013

Zomerse zelfmaak ijsjes

Wat heb je nodig?

3 eetlepels bosvruchten (vers of diepvries)

1 blikje kokosmelk

paar stukken ananas
sap van 1 limoen
eventueel wat water

 

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een blender of pureer ze met de staafmixer tot een glad geheel. Giet het mengsel in een setje waarmee je zelf ijsjes kunt maken.

Uiteraard kun je volop variëren met diverse soorten fruit. De kokosmelk is vet en daarom zorgt dit voor een minder snelle stijging in de bloedsuikerspiegel dan een ijsje van alleen fruit (of met toegevoegde suikers).

 

Een gezonde keuze dus!

Lust jouw draakje een groene smoothie?

groene smoothie draakje 200pixHeerlijk als ontbijt, of als tussendoortje in de middag en een echt vitaminebommetje, deze groen smoothie. 

Wat heb je nodig?
* twee handen spinazie of snijbiet
* 1/2 avocado
* 1 banaan
* 1 tl lucuma poeder (natuurwinkel) 
* water of kokoswater 
 
Hoe maak je het?
Mix alles in de blender of met de staafmixer mixen tot een mooie gladde smoothie. Hoe meer water of kokoswater je toevoegt hoe dunner de smoothie is, je bepaalt zelf wat jij of je kids het lekkerst vinden, daarom staat er geen hoeveelheid bij het water. 

Lees meer...

Gezonde chocolade

gezonde chocolade 200pixHeerlijk voor jezelf bij de koffie, maar van zulke gezonde chocolade kan zelfs een stukje in de gezonde lunchtrommel! Mjammie!

Wat heb je nodig?

Smelt 2 repen chocolade (met minimaal 72% cacao) dit doe je door een pannetje water op te zetten, er een bakje in te hangen en daar de chocolade in stukjes in te doen. Roer er een eetlepel kokosolie door (extra virgine) en roer tot het helemaal gesmolten is.

Lees meer...

Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...