Plaatkoek met gember en kaneel

Ik knutsel graag met bestaande recepten. Hier een beetje van bij, daar een beetje minder van, nét even andere ingrediënten en het resultaat is vaak verrassend. Zo ook bij deze plaatkoek. Ik nam het basisrecept voor speculaaskoek uit het boek “Kinderen kunnen prima andere tussendoortjes eten” en gooide het een beetje om. Het werd me hier thuis in elk geval in dank afgenomen, ze hebben zitten smullen! 
Het recept is voldoende voor een mooie, dun uitgerolde plaatkoek van ongeveer 30 bij 40 centimeter. 
Wat heb je nodig? 
100 gr havermout 
(let op, kies glutenvrije havermout bij coeliakie, haver kán sporen bevatten van gluten)
100 bruine rijstmeel
25 gr arrowroot
70 gram koude roomboter in stukjes
25 gram kokosolie 
(alleen met kokosolie kan eventueel ook)
3 el kaneel (ceylonkaneel is het lekkerst)
klein stukje gemberwortel (ongeveer 1 cm)
1 ei
½ banaan
sap van ¼ citroen
Hoe maak je het?
Meng alle ingrediënten samen in een kom en kneed het deeg goed door. De gemberwortel pers ik zelf altijd uit met de knoflookpers, maar je kunt het ook in hele kleine stukjes snijden. De ei, banaan, citroensap en honing kun je het beste eerst even in de blender doen, zodat de banaan helemaal glad is en alles goed gemengd.
Ik vind het zelf het beste werken om het deeg met je handen te kneden, zodat je de boter en kokosolie goed kunt vermengen. Uiteraard kun je ook kiezen voor de keukenmachine. Als het deeg gekneed is (het is wat plakkerig) dan zet je het even een uurtje in de koelkast om wat op te stijven, zodat het gemakkelijk uitrolt. 
Leg de deegbal op een vel bakpapier en leg daar nog een vel bakpapier bovenop. Rol nu met de deegrol het deeg uit tot een mooie, dunne, gelijkmatige lap deeg. Hoe dunner uitgerold, hoe eerder de koek klaar is en hoe knapperiger hij kan worden. 
Bak de plaatkoek op 180 lichtbruin in 15 tot 20 minuutjes, maar let op, dit hangt erg van je oven en de dikte van het deeg af. Als je de plaatkoek uit de oven haalt snij dan meteen de koek in stukken en laat het dan afkoelen. 
Natuurlijk is het deeg ook geschikt om te verwerken met vormpjes of als losse koekjes, nét zo lekker! 
 
 
 
Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...