Gezond feestbrood; glutenvrij, suikervrij én zo klaar!

kerstbrood 200pxGezond feestbrood?
Met kerst heb ik druk geoefend op een goed kerstbrood. Eentje die je een dag van tevoren kunt bakken en dan de volgende dag ook nog lekker is. 
En dat was gelukt. Een zalig kerstbrood, maar eigenlijk dus gewoon een feestbrood. Prima geschikt voor Pasen, Kerstmis, wanneer jij maar wilt. Helemaal glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij en zonder e-nummers. Je kunt het dus gemakkelijk van tevoren maken, want ik vond het zelfs na twee dagen nog heerlijk en smeuïg. 
Ik maakte een platte versie, omdat dit sneller klaar is, maar je kunt van het brood zowel een platte versie maken als ook een gewone, in een cakevorm. 
Véél meer dan alleen een kerstbrood!
Naast dat dit feestbrood dus gewoon een heerlijk feestbrood is, kun je het eigenlijk het hele jaar bakken, want het is voedzaam en gezond als broodvervanger! Je kunt het ook invriezen en porties gebruiken die je nodig hebt voor lunch of tussendoortje. Een ideaal brood dus! 
In het e-book broodvervangers vind je nog veel meer van dit soort heerlijke, voedzame broodvervangers. Stuk voor stuk super lekker, gezond en fijn voor mee naar school en werk. 
RECEPT:
Wat heb je nodig? 
75 gram havermout
35 gram tapiocameel (verkrijgbaar bij de toko)
65 gram kokosmeel
75 gram boekweitmeel
100 gram amandelen
6 eieren
135 gram roomboter (of helemaal zuivelvrij, kokosolie)
8 dadels
2 bananen
125 gram rozijnen
1 appel in kleine stukjes
3 el lijnzaad
1 tl gemberpoeder
1 tl vanille essence of vanille poeder 
1 ½ tl baking soda
sap van een halve citroen
Hoe maak je het?
Weeg de melen bij elkaar af in een kom. Zet de rozijnen in de week in een bakje warm water en snij de appel alvast in kleine stukjes. 
Doe de amandelen, eieren, bananen, dadels, lijnzaad, gemberpoeder, vanille en roomboter in de blender en meng dit tot een romige, luchtige massa. 
Je kunt in plaats van amandelen ook amandelmeel gebruiken, dan weeg je 100 gram amandelmeel af bij de melen. 
Doe het mengsel uit de blender nu bij de melen in de kom en mix dit even goed doorelkaar. Voeg dan de rozijnen en de appel er ook bij. Als laatste doe je de citroensap en de baking soda erbij, meng dit goed door het beslag, het zorgt voor luchtigheid. 
Schep het beslag in een grote ovenschaal waar je bakpapier in hebt gelegd, of in een cakvorm. Bak je kerstbrood af op 200 graden (hetelucht). Het brood is gaar als je er een prikker in steekt en deze er droog uit komt. 
 
Natuurlijk het allerlekkerst als het nog warm is met een klontje echte roomboter, mmmmm! 
 
 
 
 
Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...