Miriam's appeltaart: glutenvrij, suikervrij én superlekker!


Twee weken geleden verraste mijn vriendin Miriam mij met een heel klein lief zelfgebakken, gluten-en suikervrij appeltaartje. En lekker dat ie was! 
Nu eet ik eigenlijk al twee jaar nooit meer taart. Sinds ik de suiker en de gluten uit mijn leven heb gegooid, heb ik er geen behoefte meer aan. Bovendien vind ik taart bakken afgrijselijk veel werk en ik heb het ook niet zo op een keuken vol meel en een berg afwas. Je begrijpt, dan haak ik al snel af. 
Koekjes en cakejes bakken we wel eens, maar eigenlijk ook maar zelden. Het is vreemd, ik bedenk graag recepten en probeer graag nieuwe dingen uit in de keuken, maar uren bakken en koken, dat is toch weer niet helemaal mijn ding. 
Toen ik enthousiast naar het recept vroeg, was ik dan ook aangenaam verrast toen bleek dat het heel simpel was. Kijk! Daar hou ik van en dus besloot ik, na twee taartloze jaren, dat er best wel weer eens een taart gebakken kon worden. Een appeltaart! En natuurlijk deel ik die met jullie!
Wat heb je nodig? 
90 gr amandelmeel
130 gr rijstmeel
150 gr havermout
(let op, gewone havermout kan sporen van gluten bevatten, dus niet geschikt bij Coeliakie, kies dan voor speciale, echt glutenvrije havermout)
200 gr roomboter (koemelkvrij? Kies dan ghee of kokosolie)
1 el wijnsteenzuurbakpoeder
3 eieren
½ koffiekopje havermelk (rijstmelk of amandelmelk kan ook) 
snufje zout
3 appels
3 handjes rozijnen
1 el kaneel
1 el honing (kan ook prima zonder)
½ tl vanillepoeder
springvorm
1 vel bakpapier
Hoe maak je het? 
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Maak een deeg van het amandelmeel, rijstmeel, havermout, boter, wijnsteenzuurbakpoeder, eieren, havermelk en zout. Ik deed dit in de keukenmachine. Vet de zijkant van een springvorm in en bekleedt de onderkant met bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en tegen de zijkanten. Houdt eventueel wat deeg apart voor bovenop de taart. Snijdt nu de appel in kleine stukjes en wel ondertussen de rozijnen even in wat warm water. Meng nu de appel, de rozijnen (even afgieten!), de kaneel, de vanillepoeder en de honing. Vul de springvorm hiermee en maak eventueel nog een mooi rastertje van deeg bovenop (in mijn geval de E, speciaal gemaakt door mijn dochter). Bak de taart nu af in ongeveer 45 minuten. 
 
Heb je onze e-books al gezien? Boordevol inspiratie! Je vind ze hier!
 
 
Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...