10 bespaartips om gezond te eten met een kleiner budget

Niet iedereen heeft een onbeperkt budget beschikbaar voor de boodschappen. Sterker nog, ik denk meer mensen niet dan wel. Als je toch zo gezond mogelijk wilt eten lijkt dat soms misschien lastig. Ik hoor dan ook heel vaak zeggen dat de gezonde leefstijl zo duur is. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn.

Toen wij pas "gezond" gingen eten zijn wij er echt bijna failliet op gegaan. Ik bleef naar de natuurwinkel rennen, want ik wilde van álles alleen nog maar het àllerbeste en met minder durfde ik gewoon geen genoegen meer te nemen.

Na een tijdje ging ik beseffen dat deze nieuwe gezonde leefstijl mij op deze manier meer stress opleverde dan mijn oude leefstijl en ben ik de "balansregel" gaan toepassen:

"Hier een beetje laten, daar een beetje mogen"

Een stuk vriendelijker voor mijn stressniveau, maar zeker ook voor onze portemonnee. Toen wij iets later door omstandigheden echt heel zuinig aan moesten doen, ben ik steeds handiger geworden in het zo gezond mogelijk leven voor een zo laag mogelijke prijs. Ik deel daarom graag mijn tips om te besparen met jullie: 

Koop biologisch als het in de aanbieding is
Zeker nu de gezondheidshype meer en meer doordringt in de supermarkten zijn er elke week wel biologische aanbiedingen te vinden. 
Koop wat je kunt schillen eventueel niet bio
Ook al bevatten biologische groenten en fruit waarschijnlijk ook meer voedingstoffen dan niet-biologische groenten en fruit, als je het kunt schillen, kun je ook besluiten om voor niet-bio te kiezen. Want laten we eerlijk zijn, liever een niet biologische broccoli dan helemaal geen groenten, toch?
Eet met het seizoen mee
Groenten en fruit van het seizoen zijn altijd voordeliger dan die van buiten het seizoen.
Zoek een boer in buurt
In Nederland hoeft eigenlijk niemand écht ver te rijden om in het eerstvolgende dorp terecht te komen en heel vaak kun je daar langs de weg van alles kopen. Soms biologisch, maar in elk geval altijd een stuk minder bespoten en met veel meer zorg en aandacht geteeld dan wat er in de supermarkt ligt én goedkoper! 
Koop op de markt (bv ook eind middag)
Op de markt is je gulden een daalder waard, geen idee of dit spreekwoord al is aangepast naar het euro tijdperk, maar feit is wel dat de markt meestal goedkoper is dan de supermarkt. Zeker als je aan het einde van de middag komt kun je vaak heel wat afdingen.
Koop losse groenten, ongesneden
Koop groenten niet voorgesneden in een zak, dit is in verhouding een stuk duurder. 
Bewaar restjes voor de volgende dag
Gooi niets weg. Ook al heb je maar een heel klein beetje over, bewaar het en verwerk het de volgende dag in je lunch. Alle restjes groenten, hoe klein ook kun je in de blender prima met eieren verwerken tot een heerlijke omelet.
Kijk voor afgeprijsde artikelen
Hou goed in de gaten of jouw supermarkt artikelen afprijst die bijna over de datum zijn. Zo had een kleine supermarkt hier in de buurt best een groot assortiment biologisch vlees, maar verkocht dat maar heel weinig. De helft lag dus altijd flink afgeprijsd in het schap. Meenemen en invriezen dus!
Kijk niet alleen op ooghoogte
De supermarkt legt de artikelen waar zij het meest aan verdienen op ooghoogte, omdat dat de hoogte is waarvandaan wij het gemakkelijkst pakken. Kijk dus ook eens veel hoger of veel lager op de planken en je zult zien dat er best wat te besparen valt.
Shop in het rond
Beperk je niet tot één winkel, maar kijk rond wie wat tegen welke prijs aanbiedt en scoor zo de goedkoopste versie van alles. Het lijkt veel werk, maar als je eenmaal precies weet wat je waar het beste kunt halen, heb je er alleen maar voordeel van.

Wat is jouw ultieme bespaartip? Wil je hem hieronder met ons delen? Dankjewel!

 
Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...