Ontgeurde kokosolie en koudgeperste (extra virgine) kokosolie, wat is het verschil?


Kokosolie wordt steeds populairder. En terecht. Kokosolie is super gezond en heel veelzijdig. (Meer over de voordelen van kokosolie vind je hier)
Welke kokosolie kies je?
Kies je de koudgeperste, oftewel de extra virgine of juist de ontgeurde versie die niet naar kokos ruikt of smaakt? 
Hoe worden beide oliën eigenlijk verkregen?
Extra virgine kokosolie
De extra vierge kokosolie, de koudgeperste dus, wordt gemaakt van vers gepeld en vermalen kokosvlees dat wordt gedroogd bij een lage temperatuur in droogkasten. Het gedroogde kokosvlees dat overblijft wordt vervolgens koud geperst. Je krijgt dan een extra vierge kokosolie. 
Ontgeurde kokosolie
De ontgeurde kokosolie echter wordt gemaakt van kokosnoten die worden gedroogd in de zon, dit gaat langzaam en de kokosnoten beschimmelen hierdoor. Daarnaast ligt het open en bloot buiten waardoor het ook nog vervuild. Wat hiervan uiteindelijk overblijft wordt Copra genoemd. Deze Copra wordt in grote hoeveelheden verwerkt. Door de hoge temperatuur tijdens het persen wordt de olie bruin. Vervolgens wordt het dan gebleekt en door middel van een stoomproces ontgeurd (want lekker naar kokos ruikt het allang niet meer...). Hierbij gaan de waardevolle voedingsstoffen voor een heel groot deel verloren. 
De extra vierge kokosolie is zo duur! 
De ontgeurde kokosolie wordt inderdaad stukken goedkoper aangeboden dan de extra vierge kokosolie, je weet nu waarom! In Nederland betaal je echter wel vaak onnodig veel voor je kokosolie. 
Goedkoop extra virgine kokosolie bestellen?
Een goede tip is om je kokosolie te bestellen op Iherb.com. Dit is een Amerikaanse site waar je naast een keur aan supplementen ook verantwoorde verzorgingsproducten en dus ook bijvoorbeeld kokosolie kunt bestellen. Ik bestel altijd een grote pot van 1,6 ltr. En betaal daar omgerekend € 17,01 voor. Daar komt nog $ 8,- verzendkosten bij, maar binnen die verzendkosten kun je nog meer bestellen, bijvoorbeeld wat supplementen die daar ook een fractie kosten van wat je hier in Nederland betaald. Zo shop je voordelig alles bij elkaar en het is altijd al in 4 dagen in huis. 
 
 
Pin It

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren en integratie met social media mogelijk te maken. Ook maken wij gebruik van Google Analytics Meer...